Wegański boczek francuskiego producenta La Vie trafia do oferty Burger Kinga w Wielkiej Brytanii. W 510 lokalach sieci w tym kraju można już zamawiać kanapkę Vegan Royale Bakon King oraz Plant-Based Bakon King, które dołączają do roślinnego Whoppera i roślinnych nuggetsów.
Wciąż kontrowersją pozostaje fakt, że wegański Whopper przygotowywany jest na tych samych rusztach, co jego mięsny odpowiednik. W przypadku kanapki Vegan Royale ma to ulec zmianie.
Firma La Vie, odpowiedzialna za dostarczanie roślinnego boczku restauracjom Burger King, to francuski startup założony w 2019 roku. Finansowe wsparcie projektu okazali m.in. Natalie Portman i Thomas Lodewijk Plantega (szef platformy Vinted), co pozwoliło zebrać środki na rozwój w wysokości okołu 25 mln euro. La Vie szczyci się nie tylko opracowaniem wegańskiego boczku, o smaku nierozróżnialnym względem mięsa, lecz także istotnymi działaniami na rzecz ograniczenia efektów globalnego ocieplenia. Surowce pochodzące od lokalnych dostawców stanowią ponad 90% w procesie produkcyjnym, a samo wytworzenie roślinnego boczku pochłania ponad 80% mniej wody niż ten wymagający przemysłowej hodowli zwierząt.
Partnerstwo z siecią Burger King zainicjowała kampania w mediach społecznościowych. Startup publikował m.in. wizualizacje kanapek z wysypującym się z nich wegańskim boczkiem. Kolejnym krokiem było zebranie podpisów pod publiczną petycją do zarządu sieci, a finałem akcji było wykupienie całostronicowej reklamy w dzienniku Le Parisien. W połowie 2022 roku boczek La Vie pojawił się w 430 lokalach francuskiego oddziału Burger King.
Źródła:
plantbasednews.org
vegconomist.com
greenqueen.com.hk
AB