Nieustannie zachęcamy Was do wypróbowania roślinnych alternatyw dań rybnych, a święta są do tego doskonałą okazją.
Ryba po grecku to klasyk wigilijnych stołów. W mojej wegańskiej wersji mięso zastępują kotlety sojowe przykryte słodkawą marchewką, cebulą, porem i pietruszką. Rybny posmak potrawa zawdzięcza glonom nori.
Moja druga propozycja wywodzi się z Gruzji i oryginalnie zawiera nabiał, który ja zamieniłam na tofu. Należy je moczyć przez noc w sosie sojowym, dzięki czemu staje się niezwykle bogate w smaku. Jest mniej tradycyjnie, ale równie pysznie!
Nieryba po grecku
0,5 szklanki mąki
3 marchewki
1 pietruszka
1 por
1 cebula
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 płat nori
Szczypta pieprzu
Szczypta soli
Olej do smażenia
Zagotowujemy wodę w garnku. Wyłączamy ogień, wrzucamy kotlety sojowe i moczymy pod przykryciem, aż zmiękną (ok. 7 min).
Przekładamy kotlety do miski i mieszamy z solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym. Do drugiej miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej kotlety. Smażymy je na rozgrzanym oleju po około 1,5 min z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i przekładamy do naczynia, w którym będziemy serwować potrawę.
Ścieramy na tarce marchewki i pietruszkę. Kroimy białą część pora na mniejsze kawałki, a cebulę w piórka. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i warzywa. Smażymy 10–15 min. Wyjmujemy przyprawy i dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i zmielony w blenderze płat nori. Wykładamy warzywa na kolety sojowe i podajemy.
Tofu pod pierzynką
2 kostki tofu (po 180 g)
0,5 szklanki sosu sojowego + 0,5 szklanki wody
2 ogórki kiszone
1 nieduża cebula
Sos
5 łyżek wegańskiego majonezu
4 łyżki wegańskiego jogurtu
1–2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
Kostki tofu kroimy na cztery części. Przekładamy do płaskiego pojemnika i zalewamy sosem sojowym wymieszanym z wodą. Zostawiamy na noc w lodówce.
Następnego dnia odsączamy tofu z nadmiaru płynu i przekładamy do czystego naczynia. Kroimy ogórki i cebulę w drobną kostkę i posypujemy nimi tofu.
Mieszamy majonez z jogurtem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Takim sosem przykrywamy tofu sosem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
- Tekst i zdjęcia: Klaudia Goździk (Jemy kremy)
- Tekst ukazał się w numerze 12/2022-1/2023 Magazynu VEGE