Mięso z laboratorium jest już produkowane na świecie, ma swoich zwolenników i przeciwników. Warto wiedzieć, że naukowcy podjęli również prace nad produkcją mleka syntetycznego, które swoim składem biochemicznym przypomina to odzwierzęce, jednak produkowane jest z wykorzystaniem tzw. fermentacji precyzyjnej, tak samo jak “sztuczne mięso”.
Fermentacja precyzyjna polega na tym, że w jej procesie dzięki udziałowi mikroorganizmów powstają białka takie same jak te odzwierzęce.
W USA i Australii syntetyczny nabiał już miał swoją “premierę”. Jak podaje Ekologia.pl, w Stanach Zjednoczonych firma Perfect Day “dostarcza białko bezzwierzęce z mikroflory, które jest następnie wykorzystywane do produkcji lodów, białka w proszku i mleka”.
Natomiast w australijskiej Victorii agencja rządowa CSIRO opracowała technologię z wykorzystaniem fermentacji precyzyjnej drożdży – mleko w ten sposób produkuje start-up Ededen Brew.
Reflektowalibyście na mleko syntetyczne, wyprodukowane bez wykorzystywania zwierząt, ale niebędące napojem roślinnym?
WB