Startup o nazwie PALEO wyprodukował wegańskie mięso do złudzenia imitujące zapachem i smakiem składniki odzwierzęce. To technologia stosowana już wcześniej przez Impossible Foods. Polega na wykorzystaniu białka hemu.
Jak czytamy na portalu Ekologia.pl, biotechnologiczny startup Paleo zaprezentował 6 różnych białek hemu dla mięsa roślinnego imitującego: wołowinę, kurczaka, wieprzowinę, baraninę, tuńczyka, a nawet… wymarłego mamuta włochatego!
Hem odpowiada za to, że roślinne mięso smakuje jak “prawdziwe”, a ponadto dostarcza żelaza hemowego, które wchłania się lepiej niż żelazo z warzyw. Firma Impossible Foods, która opierała produkcję swojego wegańskiego mięsa na białku hemu, pozyskiwała je z modyfikowanego genetycznie korzenia soi. Tymczasem przedstawiciele Paleo twierdzą, że udało im się pozyskać hem bez potrzeby stosowania GMO.
Największym wyzwaniem, jakie podjęli założyciele firmy, jest odtworzenie białka hemowego wymarłych gatunków zwierząt, takich jak mamuty włochate. Jak czytamy, “na podstawie analizy najstarszego DNA, jakie kiedykolwiek znaleziono (ponad milion lat temu), udało im się odtworzyć białko hemu mamuta włochatego. W tym procesie naukowcy Paleo dowiedzieli się, że białko mamuta ma wyjątkowe właściwości i zapewnia „silne aromaty grillowanego mięsa”.
WB
Źródło: ekologia.pl