Z najnowszego badania pracowni SW Research dla Fundacji ProVeg wynika, że połowa Polaków ogranicza spożycie mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
To trend ogólnoeuropejski, co potwierdzają też inne raporty i badania. Świadczy o tym zeszłoroczne badanie ProVeg International w ramach projektu Smart Protein. Wykazało ono, że 50 proc. Europejczyków w ciągu 6 miesięcy ograniczyło spożycie mięsa, a drugie tyle zamierza to zrobić. 30 procent zastanawiało się nad ograniczeniem nabiału.
Wróćmy jednak do kraju. Badanie wykonane dla ProVeg wykazało nie tylko to, że Polacy deklarują mniejsze spożycie składników odzwierzęcych: wciąż boją się weganizmu i powtarzają narosłe wokół diety roślinnej mity, między innymi ten, że jest ona szkodliwa dla zdrowia. Tak uważa co piąty Polak, który wziął udział w badaniu.
Co więcej, jak podaje portal Biznes Newseria, “wiele osób jest przekonanych, że dieta roślinna nie jest odpowiednia dla dzieci (56 proc.), kobiet w ciąży (42 proc.), sportowców (36 proc.) i mężczyzn (34 proc.). Badani najczęściej podkreślali, że nie zapewnia ona wystarczającej ilości białka (41 proc.), witamin i minerałów (37 proc.), a 44 proc. uważa, że trudno się nią najeść”.
Przed nami zatem wciąż pole do edukowania i szerzenia wiedzy na temat diety roślinnej!
AA