Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

20% ciast wielkanocnych na polskich stołach jest roślinne!

kwiecień 18 2022

Raport przeprowadzony na zlecenie producenta margaryny KASIA przynosi pozytywne wieści: wygląda na to, że wegańskie wypieki wielkanocne stanowią już ponad jedną piątą spośród tych, które pojawiają się na polskich stołach.

Jakie ciasta najczęściej pieką lub zamawiają na Wielkanoc Polacy? W rankingu króluje mazurek, a zaraz za nim sernik, babka oraz makowiec. Okazuje się jednak, że 20 procent spośród świątecznych wypieków stanowią ciasta ze składników wyłącznie roślinnych. “Już niemal 1/3 konsumentów w wieku 30-39 lat przygotowuje wypieki powstałe wyłącznie na bazie składników pochodzenia roślinnego” – czytamy.

Prócz tego warto zauważyć, że w 2021 roku podwoił się też rynek roślinnych zamienników mięsa w Polsce. To dane GfK Polonia.
Z kolei roślinny „nabiał” sprzedawał się o 40 proc. lepiej niż przed rokiem. W efekcie polski rynek roślinnych zamienników jest już wart 1,5 mld zł – podaje „Rzeczpospolita”, cytowana przez Green News.

WK