Przepis na Crêpes Suzette, czyli słynne francuskie naleśniki z sokiem pomarańczowym, pojawił się pod koniec XIX wieku. Jak to często bywa z kulinarnymi klasykami, receptura powstała całkiem przypadkowo, choć do końca nie rozstrzygnięto, kto i w jakich okolicznościach zrobił je pierwszy.
Wiemy tylko, że te słodkie, cieniutkie naleśniki powstały dla kobiety o imieniu Suzette, choć również tajemnicą pozostaje, kim była owa dama. Crêpes Suzette zdobyły niesłychaną popularność i do dziś są przygotowywane w najznamienitszych restauracjach oraz w domowych kuchniach nie tylko we Francji. Chcemy zaproponować naszą roślinną i bezglutenową wersję tego słynnego deseru – nie tylko na romantyczne i wykwintne śniadanie.
Jeśli macie ochotę, możecie wzbogacić sos o likier pomarańczowy. Do podania wspaniale sprawdzą się plasterki świeżej pomarańczy, listki mięty, kokosowa bita śmietana lub uprażone płatki migdałowe.
Przepis pochodzi z książki Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej Roślinna kuchnia miłości (wydawnictwo Słowne).
Ciasto naleśnikowe
- 0,5 szklanki (125 ml) mąki ryżowej
- 0,5 szklanki (125 ml) bezglutenowej mąki owsianej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 1,5 szklanki (po 250 ml) napoju roślinnego
- 0,25 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Sos pomarańczowy
- sok z 2 świeżych pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 3 łyżki trzcinowego cukru zmielonego na puder
- 2 łyżki oleju kokosowego
Do miski wsypujemy wszystkie mąki. Dodajemy sól i mieszamy.
Dolewamy napój roślinny i mieszamy intensywnie trzepaczką. Możemy też użyć miksera lub blendera ręcznego. Powinno powstać dość rzadkie ciasto naleśnikowe.
Ciasto odstawiamy na 15 minut, żeby odpoczęło. Następnie za pomocą pędzelka cienko rozsmarowujemy olej na patelni, po czym ją rozgrzewamy.
Na rozgrzaną patelnię nalewamy niewielką porcję ciasta i smażymy cienkie naleśniki z obu stron. Gotowe odkładaj na talerz.
Wszystkie składniki na sos umieszczamy na patelni i podgrzewamy kilka minut, aż sos się zredukuje.
W gęstym sosie umieszczamy po kolei każdego naleśnika, składamy dwa razy i obficie polewamy sosem. Przekładamy danie na talerz i polej dodatkową porcją gorącego sosu.