Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Bubliny to nie bubel

wrzesień 27 2021

Najlepszy cukier to ten naturalnie zawarty w owocach. Wykorzystajmy słodycz śliwek do październikowych obiadów i deserów inspirowanych kuchnią czeską.

Czesi uwielbiają śliwki! Widać to po ilości powideł śliwkowych, które wszędzie dodają. Jesienią te owoce lądują też w knedlikach i cieście drożdżowym. Tych pierwszych chyba już nie musimy przedstawiać. Bublanina to z kolei tradycyjne ciasto drożdżowe, którego nazwa pochodzi od bąbli (po czesku bubliny) powstających na cieście pomiędzy owocami. Smakuje tak słodko, jak brzmi!

Artykuł Premium
Zyskaj dostęp online do wszystkich wydań Magazynu
Pierwszy miesiąc 5 zł!
przy subskrypcji miesięcznej*

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też: