Na pewno nie bąk ani nie pszczoła, którą zwykliśmy kojarzyć z produkowaniem miodu… Kim wobec tego jest trzmiel?
Trzmiele (łac. Bombus) to pszczołowate owady z rzędu błonkoskrzydłych. Ich ubarwienie jest zupełnie czarne lub czarne z żółtymi albo pomarańczowymi pasami ułożonymi w poprzek ciała. Na świecie występuje łącznie około 250 gatunków trzmieli. Mimo że Polsce jest ich prawie 30, wciąż nie wiemy o nich wiele. Bywają mylnie nazywane bąkami, podczas gdy ten „prawdziwy” bąk jest gatunkiem muchy.
Najbliższymi krewnymi trzmieli są pszczoły, a różnica między nimi sprowadza się z naszej ludzkiej perspektywy do dwóch kwestii. Po pierwsze trzmiele nie produkują miodu wykorzystywanego spożywczo przez człowieka. Po drugie są to owady o wiele pożyteczniejsze w ogrodnictwie od pszczół ze względu na budowę ciała, wyższą odporność na niskie temperatury oraz wyższą efektywność zapylania. Przewagę nad pszczołami daje im anatomia – języczki trzmieli sięgają 12 mm, podczas gdy języczki pszczół są krótsze o połowę. To pozwala tym niesamowitym owadom zapylać rośliny nieodwiedzane przez żadne inne zapylacze (m.in. nasturcje, miodunki czy ostróżki). Trzmiele odgrywają kluczową rolę w zapylaniu różnych gatunków koniczyny, a także pomidorów.