Mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz z Politechniki Łódzkiej opracowały opakowania z roślinnych odpadów. Trafiły już do Urzędu Patentowego.
– Opakowania są przeznaczone do pakowania produktów sypkich (cukru, zbóż, orzeszków), o stałej konsystencji (owoców, warzyw, produktów gastronomicznych) oraz o konsystencji dressingu (jak sosy) – powiedziała w rozmowie z PAP biotechnolożka dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka z Instytutu Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ. – Nasz zespół opracował technologię otrzymywania opakowań z odpadów roślinnych, a nie z surowców pierwotnie przeznaczonych przede wszystkim do konsumpcji, aby nie zabierać przyszłym pokoleniom surowca produkcyjnego, żywieniowego. Opracowana technologia zakłada wykorzystanie w produkcji opakowań i naczyń jednorazowych nawet 65-90 proc. różnych roślinnych odpadów produkcyjnych.
Materiał jest w stu procentach naturalny, ich dodatkowym atutem jest szybka biodegradacja. Trwają już rozmowy o pozyskaniu ochrony patentowej, a także negocjacje z potencjalnym partnerem, który mógłby wprowadzić do powszechnego użytku wyprodukowane przez naukowczynie opakowania z polimerów biodegradowalnych.
AK
Źródło: Nauka w Polsce