W „The BMJ Nutrition, Prevention and Health” ukazały się nowe badania oparte na danych ze służby zdrowia w 6 krajach, w tym Wielkiej Brytanii. To dobre wiadomości dla roślinożerców.
Okazuje się, że w przypadku wegetarian i wegan szansa na zakażenie i ciężki przebieg COVID-19 jest o 73 proc. mniejsza, zaś u osób jedzących ryby – o 59 proc.
Badanie oparto na kwestionariuszu internetowym, monitorowanym przez pracowników medycznych, przeprowadzonym na próbie 2300 osób, które nie zachorowały na koronawirusa i na 568, które przeszły zakażenie. 138 z nich przeszło chorobę z nasilonymi objawami, 430 miało lekki lub umiarkowany jej przebieg.
Ankietowani deklarowali 11 różnych diet, w tym weganizm, dietę paleo, czy ketogeniczną. Spośród tych, którzy zachorowali na COVID-19, 41 osób pozostawało na diecie roślinnej. Wnioski? Osoby te przeszły chorobę lżej niż mięsożercy. Potwierdziły to ankiety w UK, Niemczech, Hiszpanii, Włoszech.
Prof. Francois Balloux of the UCL Genetics Institute, cytowany przez “The Independent” powiedział, że temat ten wymaga jeszcze zgłębienia, ponieważ kwestia wpływu diety na odporność organizmu badania jest w zasadzie od początku pandemii. Potwierdził, że badanie wykonano na wystarczającej próbie, by wyciągnąć pierwsze wiarygodne wnioski – i to dobre wieści dla roślinożerców.
TL