Nowo otwarty lokal Burger King w Kolonii w Niemczech przez 3 pierwsze dni serwował wyłącznie potrawy roślinne we współpracy z firmą Vegetarian Butcher.
Od 7 do 11 czerwca w nowym lokalu w Kolonii można było dostać wyłącznie bezmięsne menu. Gwiazdą sezonu był roślinny odpowiednik kanapki “Chicken Royale”. W niemieckim Burger Kingu od września 2020 na stałe w ofercie są sojowe nuggetsy Vegetarian Butcher (są one dostępne m.in. w naszym rodzimym Weggerze w sieci Żabka).
Ta kooperacja naprawdę działa: dzięki niej powstała m.in. kanapka Whopper Vegetal w sieci BK w Meksyku, Plant-Based Whopper w Chinach, a także wspomniana wyżej Vegan Royale oraz Plant-Based Whopper w Wielkiej Brytanii. W Zjednoczonym Królestwie podczas pandemii sieć zdecydowała się wprowadzić całkowicie roślinne odpowiedniki wegetariańskich kanapek np. Whoppera zaczęto serwować z wegańskim majonezem, a Veggie Bean Burgera – z wegańskim majonezem i serem.
CEO BK w Wielkiej Brytanii Alasdair Murdoch deklaruje, że sieć do 2031 wprowadzi 50 proc. w pełni roślinnego menu.
WK