W 20. sezonie najpopularniejszego kulinarnego show w USA występują dwie młode uczestniczki, z których jedna specjalizuje się w kuchni wegańskiej, a druga w wegetariańskiej.
Nagrodą w programie jest 250 tys. dolarów, a także posada szefa kuchni w jednej z restauracji Gordona Ramsaya w Las Vegas. W 20. sezonie show emitowanego od 2005 roku konkuruje 18 młodych kucharzy, w tym dwie uczestniczki specjalizujące się w bezmięsnej kuchni – Emily Hersh i Josie Clemens.
Ta ostatnia jest weganką i pochodzi z Michigan. Od 15. roku życia gotuje zawodowo. Najpierw jej specjalnością była kuchnia włoska, jednak, jak napisała w mailu do redakcji “Live Kindly” – po przejściu na weganizm zakochała się bez reszty w kuchni azjatyckiej. Twierdzi, że to doskonała okazja, aby wielomilionowej publiczności show Ramsaya (“która zwykle ogląda w programie, jak smaży się steki”), pokazać, na czym polega empatia.
Natomiast Emily Hersh pochodzi z Teksasu i jest pierwszą wegetariańską uczestniczką programu.
Emisja najnowszego sezonu rozpoczęła się 31 maja.
Czy uważacie, że w naszych rodzimych produkcjach kulinarnych reprezentacja wegan jest zadowalająca?
AK