Ekskluzywna restauracja Eleven Madison Park w Nowym Jorku po zamknięciu z powodu pandemii koronawirusa wznowi działalność ze zmienionym menu. Choć do ponownego otwarcia jeszcze ponad miesiąc, już teraz wiemy, że w nowej ofercie nie będzie mięsa.
Pomysł przejścia na roślinne menu wyszedł od współwłaściciela i szefa kuchni Eleven Madison Park, Daniela Humma, który słynie z wielu potraw mięsnych, takich jak na przykład kaczka w miodzie lawendowym. Według strony internetowej EMP klienci będą mogli wybrać spośród ośmiu do dziesięciu dań głównych składających się w całości z roślin. Humm wyjaśnia, że nowa oferta restauracji nie będzie w stu procentach wegańska, gdyż do dyspozycji gości zostają mleko i miód jako dodatki do kawy i herbaty.
Szef kuchni w oświadczeniu opublikowanym na stronie Eleven Madison Park napisał: „W połowie ubiegłego roku, kiedy zaczęliśmy wyobrażać sobie, jak będzie wyglądało EMP po pandemii – kiedy ponownie zaczęliśmy myśleć o żywności w kreatywny sposób – uświadomiliśmy sobie, że nie tylko świat się zmienił, ale my sami także się zmieniliśmy”. Dodaje: „Coraz wyraźniejsze stawało się to, że obecny system żywnościowy jest niezrównoważony pod wieloma względami”. Właśnie to spostrzeżenie poskutkowało rewolucyjną decyzją właścicieli nowojorskiego lokalu do oparcia nowego menu o rośliny.
This fine dining restaurant is making a comeback with a plant-based twist! 🙌
Opublikowany przez VegOut Magazine Wtorek, 4 maja 2021
Eleven Madison Park jest dopiero drugą na świecie restauracją wyróżnioną trzema gwiazdkami Michelin, która nie serwuje mięsa ani owoców morza. Pierwszą taką restauracją jest od kilku miesięcy King’s Joy w Pekinie.
Od 10 czerwca klienci EMP mogą spodziewać się w menu dań zrobionych z warzyw lądowych i wodnych, a także z owoców, roślin strączkowych, grzybów oraz zbóż. Wyjątkowy smak zapewnią buliony warzywne, w pełni roślinne mleka, masła i kremy, jak również wysokiej jakości produkty z lokalnych gospodarstw. Wybór diety bezmięsnej nie był jednak pozbawiony obaw, zwłaszcza że Eleven Madison Park jest powszechnie uważany za jedną z najlepszych restauracji na świecie, a ceny menu degustacyjnego zaczynają się od 335 dolarów za osobę.
Humm zaznacza, że jego celem jest dostarczanie gościom tak samo pięknych, nieoczekiwanych, zaskakujących doświadczeń i takiej samej satysfakcji jak w przypadku potraw mięsnych. Wyjaśnia w swoim oświadczeniu, że przyjęcie diety wegańskiej jest znacznie lepsze dla środowiska. Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa około 14,5 proc. globalnej emisji gazów cieplarnianych pochodzi z hodowli zwierząt. Ponadto New York Times zauważa, że wołowina i jagnięcina mają największy wpływ na klimat w przeliczeniu na gram białka, podczas gdy żywność pochodzenia roślinnego ma zwykle najmniejszy wpływ. Pośrodku wypadają wieprzowina i drób.
„To, co początkowo wydawało się ograniczające, zaczęło być wyzwalające, a my tylko zarysowujemy powierzchnię” – napisał Daniel Humm.
Weronika Bodak