Ian Borden, przedstawiciel sieci w rozmowie z inwestorami zapowiedział, że w 2021 roku autorski projekt roślinnej kanapki, McPlant, ma być testowany w wybranych krajach. McDonald’s już wcześniej robił przymiarki do roślinnego mięsa. Jednak ostatecznie nie stworzył konkretnej oferty dla wegan.
“Prace nad produkcją McPlant są już w ostatniej fazie. Najpierw do wybranych restauracji trafi burger imitujący wołowinę, ale McDonald’s chce stworzyć całą linię produktów roślinnych w tym także zamienniki burgerów z kurczaka oraz nuggetsów” – donosi “Rzeczpospolita”. Skład roślinnego mięsa nie jest znany, na razie sieć zapewnia, że burger będzie unikalny, nie taki jak innych marek, które do tworzenia mięsnych imitacji używają białka soi lub grochu.
Plant-based burgers anyone? 🍔
Opublikowany przez Interaksyon Środa, 11 listopada 2020
Mówi się, że twórcą roślinnej linii dla najbardziej znanego fast-fooda na świecie będzie Beyond Meat. Firma ta już współpracowała z “Makiem” testując wegańskie mięso m.in. na rynku kanadyjskim. Jednak po zakończeniu testów nowej kanapki ze współpracy ponoć zrezygnowano.
W 2019 roku burgera roślinnego (Rebel Whoppera) wprowadził do sprzedaży główny konkurent McDonaldsa – Burger King.
LD