Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez naukowców ze Stanford Medicine, zastąpienie mięsa jego roślinnym odpowiednikiem pomaga obniżać niektóre czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego.
Okazuje się, że mimo, iż produkty np. Beyond Meat są uważane za wysoko przetworzone (mają stosunkowo wysoki poziom tłuszczów nasyconych oraz sodu), spożywanie ich zamiast tradycyjnych produktów mięsnych jest wciąż dużo bardziej korzystne dla zdrowia.
W badaniu zwrócono uwagę na poziom cząsteczki N-tlenku trimetyloaminy (TMAO) w organizmie u dwóch grup uczestników badania – jedna grupa przez 8 tygodni jadła dziennie 2 porcje mięsa, druga – 2 porcje jego wegańskiej alternatywy. Odkryto, że poziom TMAO, której występowanie wiąże się z ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia, były zdecydowanie niższe u grupy spożywającej mięso roślinne.
Można zatem śmiało uwzględniać produkty Beyond Meat, Next Level i tym podobne w zdrowej diecie roślinnej!
AB