Z początkiem sierpnia IKEA wprowadza wegańską wersję swoich tradycyjnych klopsików. Wyglądają i smakują jak mięsne, ale w składzie mają same rośliny: m.in. jabłka, cebulę, owies, ziemniaki.
“Nowe klopsiki roślinne Ikei powstały z myślą o miłośnikach mięsnego smaku. Stanowią alternatywę dla osób, które chcą zatroszczyć się o planetę i ograniczyć spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, jednoczenie nie rezygnując z przyjemności ich jedzenia” – podaje IKEA.
Nowa propozycja dedykowana jest miłośnikom mięsnych smaków – klopsy są w 100 proc. roślinne, ale starano się zachować tradycyjny smak, za którym może tęsknić wielu wegetarian i wegan.
– Pragniemy ograniczyć sprzedaż klopsików mięsnych na całym świecie, aby zmniejszyć wpływ działalności gastronomicznej Ikea na klimat. Dzięki nowej propozycji możemy teraz zaoferować miłośnikom mięsa bardziej zrównoważoną alternatywę – bez rezygnowania ze smaku, który tak wielu pokochało. Wierzymy, że nasze przyjazne dla planety roślinne klopsiki skradną serca niejednego mięsożercy – powiedziała mediom Małgorzata Bochenek, Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu IKEA Retail.
– W IKEA co roku sprzedajemy ponad miliard klopsików – stwierdził na łamach The Independent Sharla Halvorson, kierownik ds. zdrowia i zrównoważonego rozwoju IKEA. – Wyobraźmy sobie, że moglibyśmy skłonić część miłośników naszych klopsików, aby zamiast tradycyjnej wersji, wybierali roślinną alternatywę Tym samym znacznie zmniejszy się wpływ na środowisko. Dodanie klopsików roślinnych do oferty przyczynia się również do spełnienia ambicji Ikea, aby w 2030 roku stać się biznesem neutralnym klimatycznie. Ślad ekologiczny nowych klopsików wynosi zaledwie 4 proc. klasycznej, mięsnej wersji.
IKEA zapowiada, że będzie klopsiki roślinne od 1 sierpnia serwować z puree ziemniaczanym, groszkiem, roślinnym sosem pieczeniowym i borówką. Wegański obiad będzie kosztował 9,99 zł.
WK