Badania przeprowadzone przez naukowców z Instytutu Nauk Humanistycznych i Mózgu Maxa Plancka oraz Szpitala Uniwersyteckiego w Lipsku wskazują na to, że osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, częściej bywają introwertykami, podczas gdy spożywający produkty odzwierzęce częściej prezentowali ekstrawertyczny typ osobowości.
Z czego to wynika? Liderka badań, Veronica Witte, nie jest pewna. Być może z tego, że introwertycy i introwertyczki mają bardziej restrykcyjne nawyki żywieniowe. Wcześniejsze analizy wykazały, że osoby neurotyczne częściej unikają pewnych produktów spożywczych i chętniej zachowują szereg restrykcji.
Jednak pomimo wcześniejszych badań stwierdzających związek między dietą roślinną a bardziej neurotyczną osobowością, naukowcy nie znaleźli bezpośredniego związku.
Badanie, którego rezultaty opublikowano w czasopiśmie Nutrients, objęło 8943 osoby.
AB