Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Dla ochłody

czerwiec 28 2020

Można się delektować lodami, nawet jeśli nie jada się nabiału! Na rynku dostępnych jest już całkiem sporo wegańskich propozycji. Jednak co domowe, to domowe!

Zrobienie domowych lodów nie wymaga ani specjalistycznego sprzętu, ani wymyślnych składników. Z owoców i wegańskiego jogurtu możemy ukręcić prawdziwe pyszności. Kilka składników, foremka, zamrażarka i po kilku godzinach możemy cieszyć się zimnym orzeźwieniem bez wychodzenia z domu. Można też robić lodowe sorbety bez mlecznego dodatku albo faktyczne lody na bazie wegańskich jogurtów, śmietanek czy mleka kokosowego z puszki. Jako słodzik doskonale sprawdzi się syrop klonowy albo daktylowy. Możemy też podkręcać smak ziołami – bazylia czy mięta dodadzą lodom zaskakującego twista.

Najlepiej sprawdzają się foremki z silikonu (można użyć nawet tych do pieczenia). Najłatwiej wyjmuje się z nich lody po zamrożeniu. Są o wiele łatwiejsze w obsłudze niż ich sztywne plastikowe odpowiedniki. Poniżej kilka inspiracji, zachęcam do ich swobodnego modyfikowania!

Artykuł Premium
Zyskaj dostęp online do wszystkich wydań Magazynu
Pierwszy miesiąc 5 zł!
przy subskrypcji miesięcznej*

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też: