Tyson Foods – jedna z największych na świecie firm mięsnych – ujawniła, że produkcja wieprzowiny w USA spadła o 50 procent z powodu pandemii koronawirusa.
Tyson Foods – jedna z największych na świecie firm mięsnych – ujawniła, że produkcja wieprzowiny w USA spadła aż o 50 procent z powodu pandemii koronawirusa. Informacja ta została ujawniona w poniedziałek, podczas rozmowy z inwestorami.
Pandemia dotknęła firmę w znacznym stopniu. Przedstawiciel Tyson Foods powiedział, że trzy z sześciu głównych zakładów przetwórstwa mięsnego w USA będą musiały być zamknięte. Trzy inne zakłady działają przy zmniejszonej wydajności.
Steve Meyer, ekonomista z Kerns and Associates, twierdzi, że produkcja wieprzowiny Tyson Foods może być jeszcze niższa.
– Według moich obliczeń w ostatni piątek produkcja wieprzowiny spadła o 42,9 proc. we wszystkich amerykańskich firmach – powiedział mężczyzna. – Dzienna liczba zabitych zwierząt zmalała o 57 780 świń z 78 500 osobników.
Spadek wynosi zatem 74 proc.
Oprócz Tyson Foods wiele rzeźni i zakładów mięsnych zostało zmuszonych do zamknięcia z powodu pandemii.
Cargill Ltd., JBS, National Beef Packing Co. i Smithfield Food Inc. zgłosiły zamknięcie zakładów. Wśród pracowników wielu firm pojawiły się potwierdzone przypadki COVID-19, niektóre z nich śmiertelne.
Na początku tego miesiąca prawie 900 pracowników Tyson Foods, zatrudnionych w zakładzie przetwórczym Logansport w stanie Indiana, otrzymało wynik pozytywny na obecność wirusa. Obiekt jest obecnie zamknięty. Firma Tyson Foods zawiesiła również działalność w swojej największej fabryce wieprzowiny w Waterloo w stanie Iowa na początku tego miesiąca.
Uwaga: depopulacja i “usuwanie” zwierząt!
Zamknięcia zakładów i rzeźni w związku z pandemią skłoniły rolników do rozważenia uboju zwierząt. W ubiegłym miesiącu firma Delmarva Poultry Industry Inc. ujawniła, że będzie musiała „usunąć” dwa miliony kurczaków z powodu braku pracowników.
Kurczęta zostaną zabite „przy użyciu zatwierdzonych, humanitarnych metod”, jak czytamy w oświadczeniu przedsiębiorstwa. Zatwierdzone metody obejmują uduszenie i zamknięcie wentylacji w pomieszczeniach, gdzie trzymane są kurczaki – informuje dziennik The Guardian.
W ubiegłym miesiącu amerykański Departament Rolnictwa oraz Służba Kontroli Zdrowia Zwierząt i Roślin wydały poradnik zapewniający o planach utworzenia „centrów koordynacyjnych” w celu „zapewnienia bezpośredniego wsparcia producentom, których zwierzęta nie mogą wejść na rynek z powodu zamknięcia zakładów przetwórczych w czasie pandemii COVID-19”.
Amerykańska Krajowa Rada Wieprzowiny zorganizowała również webinar, w którym omawiano, jak „usuwać” świnie.
- Tekst: Agnieszka Filip
- Źródło: Livekindly.co