Doktor Michael Greger, amerykański specjalista od spraw żywienia i działacz Humane Society, stwierdził, że już ponad dekadę temu w swoich publikacjach ostrzegał przed pandemią koronawirusów bądź pokrewnych wirusów odzwierzęcych.
Dr Greger od lat opowiada się za roślinnym żywieniem i udowadnia, że spożywanie produktów odzwierzęcych niesie ze sobą nie tylko cierpienie zwierząt, ale również przynosi szkody klimatowi oraz ludzkiemu zdrowiu.
Już w 2008, podczas jednej z przemów jako dyrektor do spraw zdrowia publicznego oraz rolnictwa, mówił w Waszyngtonie:
– Według ONZ przed światem stoją dwa największe zagrożenia: pierwsze to klimatyczna katastrofa wskutek działalności człowieka, druga – to groźba katastrofy epidemiologicznej, zwłaszcza jeśli chodzi o wirusy grypy i pokrewne.
Greger na Twitterze zachęca do przestrzegania zasad samoizolacji i unikania kontaktu fizycznego z innymi osobami, jeżeli nie zachodzi taka potrzeba. Greger od dawna promuje dietę roślinną, superfoods i nieprzetworzone jedzenie. Na początku kwietnia poprowadził webinar pt. „Jak nie umrzeć w pandemii”, w którym tłumaczył, jak proste zmiany diety i stylu życia pomogą wzmocnić odporność. Kluczem jest zachowywanie higieny i przejście na dietę roślinną.
While epidemics of chronic disease are currently by far our leading causes of death, global warming is considered a looming public health threat. How can we eat to combat dietary diseases and greenhouse gas emissions at the same time? https://t.co/D2szHVRWvM pic.twitter.com/03zGEgwfYS
— Michael Greger, M.D. (@nutrition_facts) April 17, 2020
WK