Wprowadzono nowe obostrzenia dotyczące przebywania w domu podczas pandemii w Polsce. Dlatego też dzielimy się kilkoma wegańskimi poradami, jak wzmocnić układ odpornościowy podczas kwarantanny.
Pamiętajmy, że nawet spośród tych osób, u których testy wykazały obecność koronawirusa, wielu pacjentów wróciło do zdrowia. Wzmacnianie odporności jest zatem kluczowe – zarówno dla tych przechodzących chorobę, jak i u tych, które muszą pozostawać w domach.
1. Zadbaj o witaminy, zwłaszcza C oraz te z grupy B
Według Clare Collins, profesor odżywiania i dietetyki na University of Newcastle, to fakt, czy cierpisz na niedobory witamin B6, B9 i B12 adecyduje o ewentualnej sile odpowiedzi twojego organizmu, gdy poczujesz pierwsze objawy choroby. Witaminy B6 i B9 znajdziesz w zielonych warzywach liściastych, a także w orzechach i roślinach strączkowych, zaś B12 (oprócz suplementów w tabletkach łatwo dostępnych dla wegetarian) – w płatkach drożdżowych, roślinnym mleku fortyfikowanym oraz w borowikach i podgrzybkach. Źródła witaminy C to pomarańcze, cytryny, limonki, kiwi, awokado i pomidory, a także zielone warzywa takie jak szpinak, jarmuż, kiełki, a także… brokuły!
„,Wypełnione witaminami A, C i E, a także wieloma innymi przeciwutleniaczami i błonnikiem, brokuły są jednym z najzdrowszych warzyw, jakie można postawić na stole. Kluczem do utrzymania nienaruszonej mocy jest gotowanie jej tak mało, jak to możliwe – lub jeszcze lepiej, wcale” – pisze dietetyk Katherine Marengo na łamach „Healthline”.
2. Dodaj do obiadu czosnek
Czosnek zawiera związki, które pomagają układowi odpornościowemu zwalczać zarazki, między innymi allicynę. Jak dowodzą badania, regularne spożywanie go może zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów.
3. Jedz strączki i fasolę
Rośliny strączkowe zawierają żelazo, które pomaga zabijać patogeny poprzez zwiększenie liczby wolnych rodników (więcej o dobroczynnym wpływie żelaza przeczytacie w kwietniowym wydaniu magazynu Vege!). Dlatego warto włączyć do swojego menu ciecierzycę i soczewicę, a także fasolę – doskonałe źródło białka!
4. Powiedz „tak” orzechom
Orzechy są dobrym źródłem błonnika i białka. Orzechy brazylijskie to zaś kopalnia składników mineralnych, takich jak selen. „Selen odgrywa ważną rolę w zdrowiu twojego układu odpornościowego. Ten przeciwutleniacz pomaga obniżyć stres oksydacyjny w twoim ciele, co zmniejsza stan zapalny i zwiększa odporność” – pisze w „Healthline” dietetyk Jillian Kubala.
5. Suplementuj i przyswajaj „witaminę Słońca”
Witaminę D weganie znajdą w algach: spirulinie i chlorelli, a także w kurkach, pieczarkach, grzybach shiitake. Warto ją suplementować.
Jej niedobór może mieć związek i wpływ na: choroby immunologiczne (astma, zapalenie błon śluzowych, stwardnienie rozsiane, choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego) czy zakażenia wirusowe (przeziębienie, grypa).
TL
Opracowano na podstawie: