Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Wegańskie hot-dogi z Żabki zbierają dobre opinie

marzec 06 2020

Od niedawna w marketach Żabka dostępne są roślinne hot-dogi. Na wegańskich i wegetariańskich grupach są z reguły oceniane pozytywnie, nie tylko ze względu na smak.

Godny pochwały jest fakt, że zadbano o to, aby roślinne kiełbaski były przygotowywane na osobnych rolkach, podawane są zaś osobnymi szczypcami. Wygląda na to, że Żabka wyciągnęła wnioski z krytyki niektórych sieci, które wprowadziły opcje bezmięsne ale nie pomyślały o tym, że sposób przygotowania również ma znaczenie.

„Gazeta Pomorska” przeprowadziła nawet test bezmięsnych hot-dogów z IKEA, Orlenu i Żabki. Porównano składy i ceny. Co ustalono?

IKEA:
cena – 2 zł.
Składniki: jarmuż, czerwona soczewica, komosa ryżowa, cebula, marchew, ziemniaki oraz przyprawy takie jak imbir, kurkuma, sól i pieprz. Dostępne dodatki: musztarda, keczup, prażona cebulka.
ŻABKA CAFE:
cena – 3,99 zł.
Składniki: białko grochu i ziemniaczane oraz między innymi olej rzepakowy i przyprawy. Do tego musztarda, ketchup lub sos paprykowy. Parówka nie zawiera glutaminianu sodu, fosforanów i konserwantów, a dodatki do niego – sosy pozbawione są składników pochodzenia zwierzęcego.
ORLEN:
cena – 4,49
Można do niego wybrać jasne lub ciemne pieczywo oraz sos. W składzie parówki znajdziemy białko ziemniaczane, białko z grochu i skrobię.

Weganie w internecie od kilku dni dzielą się wrażeniami z degustacji hot-dogów z Żabki.

– Coraz więcej osób z różnych względów, decyduje się na ograniczenie czy całkowitą rezygnację z mięsa w swojej diecie. Stworzyliśmy bezmięsną wersję hot doga jako alternatywę dla wszystkich, którzy chcą zjeść popularną pożywną przekąskę na ciepło bez mięsa, na bazie składników roślinnych – powiedział Jerzy Roguski, dyrektor handlowy w firmie.

LD