Czy czeka nas roślinna rewolucja? Z badania przeprowadzonego dla serwisu Pyszne.pl wynika, że już milion Polaków deklaruje dietę bezmięsną, zaś dwa miliony planuje jej wprowadzenie w życie.
„Rezygnowanie z mięsa czy ograniczanie jego udziału w diecie to już nie tylko moda, ale globalny trend”- wskazuje „Rzeczpospolita, która powołuje się na badanie. – “Związany zarówno z kwestiami ideologicznymi, jak cierpienie zwierząt, po środowiskowe – wyprodukowanie kilograma wołowiny to średnio ponad 14 tys. litrów wody i ponad 6 kg paszy, a poza tym do atmosfery trafia tyle CO2, co trzygodzinna jazda samochodem”.
Z badania dla portalu Pyszne.pl wynika, że 1 mln Polaków to wegetarianie i weganie, zaś aż 2 mln planuje przejść na dietę bezmięsną. Natomiast aż 43 proc. Polaków ogranicza spożycie mięsa.
Restauracje, sieci fast foodów oraz markety (jak np. Biedronka) wprowadzają coraz więcej roślinnych alternatyw dla mięsa i nabiału, w tym marki własne – przykładem np. biedronkowe Bez Deka Mleka.
Niestety nadal Wzrastająca liczba wegan i wegetarian nie wpływa na ogólny wskaźnik spożycia mięsa w naszym kraju. W zeszłym roku Polacy zjedli statystycznie 76,9 kg mięsa, co stanowi wzrost o 6,8 proc.
WK