Halloumi King zagościł w lokalach Burger Kinga. Nie jest to niestety opcja wegańska, którą sieć wprowadziła w Stanach Zjednoczonych. Niemniej to krok w dobrą stronę.
Burger King postawił na podobną opcję co KFC – zaproponował wegetariańską wersję swoich kanapek. To maślana bułka z dwoma plastrami cypryjskiego sera Halloumi, świeżym pomidorem, kremowym majonezem i sałatą lodową.
Nowy produkt Burger Kinga zrecenzował Łukasz Kotkowski na łamach portalu Spider’s Web. Był nieco rozżalony, że Polska nie miała wiele do zaoferowania weganom:
„Ludzie przyjdą spróbować nowej kanapki, sięgną po nią z ciekawości. A potem i tak wrócą do mięsnego Whoppera, bo ser (pomijając to, że jest produktem odzwierzęcym, a przemysł mleczarski jest tylko odrobinę mniej obrzydliwy od mięsnego) dla nikogo nie stanowi zamiennika mięsa. To zupełnie co innego. Mam nadzieję, że nie jest to ostatnie słowo Burger Kinga w Polsce”.
Trochę szkoda, bo Burger King miał szansę przebić depczące mu po piętach KFC, które kanapkę z halloumi ma już w ofercie od jakiegoś czasu, a w wybranych lokalizacjach testuje już w pełni roślinnego burgera.
Halloumi King wprowadzono już w Szwecji i Wielkiej Brytanii. Zuzanna Kilar, specjalistka od marketingi Burger Kinga powiedziała mediom, że serowa kanapka na razie będzie dostępna w ofercie limitowanej. Co innego Impossible Whopper dostępny w Stanach – jak informuje agencja Bloomberga, to pierwszy burger Burger Kinga, w którym zamiast mięsa wołowego czy drobiowego znajdziemy wyłącznie warzywa. Na rynek wszedł 1 kwietnia 2019.
WK