XIII Tydzień Wege zakończony sukcesem! Co się w związku z nim wydarzyło?
Aż 36 tysięcy! Do tylu osób dotarł spot fundacji Viva! zachęcający do wypróbowania diety roślinnej przez miesiąc. Był emitowany w 11 kinach Helios w siemiu miastach w Polsce. Wszystko to z okazji XIII Ogólnopolskiego Tygodnia Wege, czyli najstarszej, a zarazem największej imprezy promującej dietę roślinną. Tegoroczna edycja odbyła się 19–26 maja i objęła mnóstwo wydarzeń w całej Polsce, których głównym celem była promocja weganizmu i zdrowego stylu życia.
Wychodząc naprzeciw trendom związanym z rosnącą popularnością diety roślinnej i troską o naszą planetę, sieć kin Helios została głównym partnerem tegorocznej edycji imprezy. Poza projekcjami spotami programu Zostań Wege w warszawskim kinie w Blue City odbyła się także polska premiera nowego filmu Michała Siewierskiego pt. „Diet Fiction”.
Do grona partnerów wydarzenia dołączyła także IKEA. 20 maja miłośnicy wegańskich alternatyw popularnych smaków spotkali się w Bistro i Cafe w IKEA w Blue City, aby rozpocząć tę edycję Ogólnopolskiego Tygodnia Wege, jedząc pyszne roślinne hot dogi. Włączanie roślinnych opcji do oferty IKEA to kolejny etap realizacji celów IKEA Food, wśród których pojawiło się wykorzystanie większej ilości surowców pochodzenia roślinnego oraz tworzenie zdrowszych produktów.
Tydzień Wege najhuczniej obchodziliśmy w stolicy. Warszawskie obchody zostały objęte honorowym patronatem prezydenta m.st. Warszawy. Imprezę otworzyła 10. edycja Biegu Wegańskiego łączącego radość biegania ze smakami kuchni roślinnej. To wydarzenie gromadzące biegaczy, którzy są weganami, wegetarianami albo po prostu interesuje ich etyczny lub zdrowotny aspekt weganizmu.
Nie zabrakło wydarzeń dedykowanych mamom: 23 maja odbyło się spotkanie z Joanną Michnicką, autorką książki „Mama na roślinach”, oraz dietetyczką Iwoną Kibil specjalizującą się w żywieniu dzieci. Spotkanie poprowadziła Violetta Domaradzka, która sama jest mamą-weganką. W Dzień Matki warszawiacy tłumnie przybyli na Wegański Piknik z pysznym jedzeniem, strefą chilloutu nad basenem oraz warsztatami dla całych rodzin na Polu Mokotowskim.
Podczas warszawskich obchodów odbył się także pokaz live cooking show z blogerem Weganonem oraz szefową kuchni restauracji Vege Miasto. Kucharze przygotowali łężnie bieszczadzkie, kluski jaglane oraz podcos z Lubelszczyzny. Podczas degustacji słowom zachwytu nie było końca. Tradycyjnej kuchni w wersji roślinnej mówimy zdecydowane TAK!
Dużym zainteresowaniem cieszył się także panel ekspercki z udziałem lekarzy i dietetyka poświęcony spożyciu nabiału, który odbył się 22 maja w auli SGH. Wydarzeniu towarzyszyła degustacja roślinnego nabiału Mlecznych Braci oraz zdrowych wegańskich słodkości od Super Krówki.
Podczas obchodów Tygodnia Wege nie mogło zabraknąć spotkania z magazynem „Vege”. Gośćmi wydarzenia byli: piosenkarka Kalina, wegański kulturysta Adam Kuncicki oraz aktorka Anna Matysiak. Podczas imprezy odbyło się wręczenie Grand Prix „Vege”, które za przełamywanie stereotypów weganina, kulturysty i aktywisty otrzymał Adam Kuncicki. Bardzo podobał się też krótki recital Kaliny, która wespół z jazzmanem Zdzisławem Kalinowskim przygotowała zupełnie nowe aranżacje znanych piosenek.
25 maja zorganizowaliśmy MeetVeg, czyli spotkanie z 11 znanymi youtuberami i influencerami, którzy w mediach społecznościowych promują dietę roślinną. Wśród gości znaleźli się m.in Karolina Sobańska, Juszes, Olur, Healthy Omnomnom, Orestes Kowalski czy Anna Sudoł. Fani, którzy przybyli na spotkanie, mogli porozmawiać ze swoimi idolami, przybić piątkę i zrobić pamiątkową fotkę. Po wydarzeniu pięcioro szczęśliwców wybrało się z influencerami na pyszną wegańską kolację do restauracji Leonardo Verde.
Tydzień Wege nie mógłby się odbyć bez naszych wspaniałych partnerów, którzy zadbali o to, aby uczestnik każdego wydarzenia wyszedł z torbą pełną upominków. Dziękujemy firmom: Primavika, SOTI Natural, AA Vegan, Vegan Cola, Bielenda, Yope, Vegafit, Super Krówka, NOMAK, Bioplanet, Flora, Cote, WypasAnie oraz Develey.
- Tekst: Magdalena Góra
- Tekst ukazał się w numerze 7-8.2019 magazynu Vege