[wppb-login]

Pasztet gryczany z pieczonymi warzywami

Magda Buszko
Luty08/ 2019

Palona gryka z pieczonymi warzywami i pieczarkami tworzy niezwykły pasztet, który smakuje każdemu. Jest zwarty i łatwo daje się kroić nawet w bardzo cienkie plastry.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 250 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 0,3 szklanki oleju
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Obierz i umyj marchewki, pietruszkę, cebulę i pieczarki oraz czosnek. Pokrój marchewki w mniejsze kawałki, duże pieczarki możesz przekroić na pół, małe zostaw w całości, cebulę przekrój na ćwiartki. Wyłóż marchewki, pieczarki, cebule i ząbki czosnku na blachę, skrop je olejem i posyp solą. Piecz w ok. 200°C tak, by były prawie miękkie. Pilnuj, by się za bardzo nie spaliły. Wyjmij warzywa. Ugotuj wypłukaną wcześniej kaszę ze szczyptą soli (w proporcji 1:2). W malakserze, przy pomocy blendera lub maszynki do mielenia zmiel warzywa razem z kaszą, dodając olej oraz przyprawy. Nie bój się tej ilości oleju, ta masa musi być tłusta. Przypraw masę do smaku solą i pieprzem. Wyłóż ją do silikonowych foremek i piecz ok. 40 min w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Przepis pochodzi z książki Edyty Stępczyńskiej Wegańska kuchnia polska.

blog

Youtube

Featured
Matki Matkom: Karolina Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc. Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami Eksperci: ograniczmy czerwone mięso! Wegańskie Chiny – czy to realne? Podejmij beznabiałowy challenge!

Matki Matkom: Karolina

Oto jedna z wielu historii opublikowanych na profilu kampanii Białe kłamstwa w ramach projektu #Matk…

czytaj więcej

Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc.

Przewiduje się, że wegański przemysł serowy wzrośnie o ponad 300 proc. do 2030 roku.

Nic dziwnego…

czytaj więcej

Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami

W Santa Cruz w Boliwii otwarto niedawno pierwszy wegański sklep „mięsny”, połączony z restauracją se…

czytaj więcej

Eksperci: ograniczmy czerwone mięso!

American Cancer Society wzywa do ograniczenia czerwonego i przetworzonego mięsa.

Opublikowane ost…

czytaj więcej

Wegańskie Chiny – czy to realne?

O tym, że wystąpieniu pandemii COVID-19 „pomogły” tzw. mokre targi, na których sprzedawane są zwierz…

czytaj więcej

Podejmij beznabiałowy challenge!

Badania wykazują, że trzy porcje mleka dziennie mogą zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 80 proc., …

czytaj więcej
Facebook