Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Przepisy wielkanocne – sprostowanie

kwiecień 08 2016

Przepisy umieszczone w numerze marcowym (03/2016) magazynu Vege zostały zaczerpnięte z blogów, bez wcześniejszej zgody ich autorów.
Jest nam niezwykle przykro, że doszło do takiej sytuacji. Zdarzyło się to pierwszy (i zadbamy o to, by ostatni) raz. Zaufaliśmy, że autorka przesłała nam swoje autorskie przepisy.
Bardzo przepraszamy autorki blogów. Zamieszczamy ich przepisy i zdjęcia. Publikujemy część przepisów, całość pod wskazanymi adresami.

przepis1Zielone love

Wegańska pasta prawie jajeczna

  • puszka ciecierzycy
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • płaska łyżeczka soli czarnej (niezbędny składnik!)
  • szczypior z cebulką dymką
  • 3-4 duże łyżki majonezu (u mnie ryżowy*)
  • opcjonalnie: koperek, czarnuszka, płatki drożdżowe

Miksuję ciecierzycę z majonezem , solą i pieprzem. Jeszcze ewentualnie…

Więcej czytaj na blogu Zielone love

przepis2

 

“Śledzie” w sosie tatarskim

  • 250 g boczniaków
  • 1/2 pora
  • 2 kiszone ogórki
  • natka pietruszki
  • koperek
  • niecałe 1,5 szklanki płatków ryżowych
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
  • sok z dużej cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz
  • ocet jabłkowy (opcjonalnie)

Sos tatarski: Płatki ryżowe zalewam mlekiem roślinnym. Doprowadzam do wrzenia i gotuję 2 minuty (nie muszą się do końca ugotować). Masę miksuję na gładko, następnie…

Więcej czytaj na blogu Zielone love

przepis3Wegańskie jajka faszerowane

  • nieduże ziemniaki
  • avocado
  • pół kostki tofu (czyli ok. 90g)*
  • czarna sól
  • dodatkowo: szczypior, rzodkiewka

Ziemniaki dokładnie myję i gotuję je w mundurkach. Następnie je studzę, przekrajam na pół i wydrążam środek (przy młodych ziemniakach trzeba uważać by nie zniszczyć delikatnej skórki).
Łączę dojrzałe avocado z tofu. Miksuję…

Więcej czytaj na blogu Zielone love

 

Taste me

przepis4Wegańskie jajka

Składniki na żółtka:

  • mały ziemniak
  • szczypta kurkumy
  • szczypta soli (można użyć kala namak, będzie jeszcze bardziej jajecznie 😉
  • 1/2 łyżki mąki kukurydzianej

Składniki na białka:

  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1/2 łyżki agaru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • szczypta soli (można użyć kala namak, będzie jeszcze bardziej jajecznie 😉

Do roboty!

Zaczynamy od żółtek. Ziemniaka obieramy, gotujemy (najlepiej na parze), następnie…

Więcej czytaj na blogu Taste me

Zakręcony wege obiad

przepis5Pasta ?jajeczna? bez jajek

Składniki na pastę:

  • 1 tofu naturalne 300 g
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3-4 łyżki oleju
  • ok 2 łyżeczek musztardy
  • sok z połowy cytryny (lub więcej)
  • szczypiorek
  • sól czarna ok 1/2 łyżeczki (jajeczna, Kala Namak)
  • szczypta kurkumy
  • pieprz

Wykonanie:

Bardzo proste, blendujemy tofu z ciecierzycą, kurkumą, musztardą, sokiem z cytryny i olejem na prawie gładką masę (dobrze jak trochę kawałków zostanie), przyprawiamy…

Więcej czytaj na blogu Zakręcony wege obiad