Przepisy umieszczone w numerze marcowym (03/2016) magazynu Vege zostały zaczerpnięte z blogów, bez wcześniejszej zgody ich autorów.
Jest nam niezwykle przykro, że doszło do takiej sytuacji. Zdarzyło się to pierwszy (i zadbamy o to, by ostatni) raz. Zaufaliśmy, że autorka przesłała nam swoje autorskie przepisy.
Bardzo przepraszamy autorki blogów. Zamieszczamy ich przepisy i zdjęcia. Publikujemy część przepisów, całość pod wskazanymi adresami.
Zielone love
Wegańska pasta prawie jajeczna
- puszka ciecierzycy
- łyżeczka ostrej musztardy
- płaska łyżeczka soli czarnej (niezbędny składnik!)
- szczypior z cebulką dymką
- 3-4 duże łyżki majonezu (u mnie ryżowy*)
- opcjonalnie: koperek, czarnuszka, płatki drożdżowe
Miksuję ciecierzycę z majonezem , solą i pieprzem. Jeszcze ewentualnie…
Więcej czytaj na blogu Zielone love
“Śledzie” w sosie tatarskim
- 250 g boczniaków
- 1/2 pora
- 2 kiszone ogórki
- natka pietruszki
- koperek
- niecałe 1,5 szklanki płatków ryżowych
- 1,5 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
- sok z dużej cytryny
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz
- ocet jabłkowy (opcjonalnie)
Sos tatarski: Płatki ryżowe zalewam mlekiem roślinnym. Doprowadzam do wrzenia i gotuję 2 minuty (nie muszą się do końca ugotować). Masę miksuję na gładko, następnie…
Więcej czytaj na blogu Zielone love
Wegańskie jajka faszerowane
- nieduże ziemniaki
- avocado
- pół kostki tofu (czyli ok. 90g)*
- czarna sól
- dodatkowo: szczypior, rzodkiewka
Ziemniaki dokładnie myję i gotuję je w mundurkach. Następnie je studzę, przekrajam na pół i wydrążam środek (przy młodych ziemniakach trzeba uważać by nie zniszczyć delikatnej skórki).
Łączę dojrzałe avocado z tofu. Miksuję…
Więcej czytaj na blogu Zielone love
Taste me
Wegańskie jajka
Składniki na żółtka:
- mały ziemniak
- szczypta kurkumy
- szczypta soli (można użyć kala namak, będzie jeszcze bardziej jajecznie 😉
- 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
Składniki na białka:
- 1/2 szklanki mleka sojowego
- 1/2 łyżki agaru
- kilka kropel soku z cytryny
- szczypta soli (można użyć kala namak, będzie jeszcze bardziej jajecznie 😉
Do roboty!
Zaczynamy od żółtek. Ziemniaka obieramy, gotujemy (najlepiej na parze), następnie…
Więcej czytaj na blogu Taste me
Zakręcony wege obiad
Pasta ?jajeczna? bez jajek
Składniki na pastę:
- 1 tofu naturalne 300 g
- 1 puszka ciecierzycy
- 3-4 łyżki oleju
- ok 2 łyżeczek musztardy
- sok z połowy cytryny (lub więcej)
- szczypiorek
- sól czarna ok 1/2 łyżeczki (jajeczna, Kala Namak)
- szczypta kurkumy
- pieprz
Wykonanie:
Bardzo proste, blendujemy tofu z ciecierzycą, kurkumą, musztardą, sokiem z cytryny i olejem na prawie gładką masę (dobrze jak trochę kawałków zostanie), przyprawiamy…
Więcej czytaj na blogu Zakręcony wege obiad