Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Ryzyko chorób serca znacznie niższe u wegan

luty 11 2014

Blaszki miażdżycoweWedług najnowszych badań opublikowanych w lutym br. w prestiżowym czasopiśmie medycznym “The European Journal of Clinical Nutrition”, weganie mają niższy poziom cholesterolu w porównaniu do osób spożywających mięso, ryby, nabiał i jaja.

Naukowcy przeanalizowali próbki krwi od 1,694 uczestników badania “The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Oxford (EPIC)”. Badani zostali przydzieleni do jednej z trzech kategorii: wegetarian, wegan lub osób spożywających mięso. W diecie wegan zaobserwowano największy udział błonnika oraz najniższy poziom tłuszczu całkowitego i tłuszczów nasyconych. Osoby spożywające wyłącznie produkty roślinne charakteryzowała najniższa masa ciała i najmniejsze stężenie cholesterolu.  Poprzednia analiza badania EPIC wykazała, że prawdopodobieństwo hospitalizacji lub śmierci z powodu choroby serca jest o 32 proc. niższe u wegan i wegetarian w porównaniu z osobami spożywającymi mięso.

Do głównych czynników ryzyka choroby serca, w tym zawału, należą: wysokie stężenie cholesterolu we krwi, nadciśnienie, nadwaga i otyłość, cukrzyca, brak aktywności fizycznej i palenie papierosów. Pierwsze cztery czynniki można znacznie ograniczyć, a nawet wyeliminować, przechodząc na dobrze skomponowaną dietę złożoną z nieprzetworzonych produktów roślinnych. Zachęcamy do przyłączenia się do akcji edukacyjnej Zostań Wege na 30 dni.

Bradbury KE, Crowe FL, Appleby PN, Schmidt JA, Travis RC, Key, TJ. Serum concentrations of cholesterol, apolipoprotein A-I and apolipoprotein B in a total of 1694 meat-eaters, fish-eaters, vegetarians and vegans. Eur J Clin Nutr. 2014;68:178-183.

Źródło: pcrm.org

none