Nie sposób przejść obojętnie obok straganu wyładowanego sezonowymi owocami i warzywami. Latem natura nas rozpieszcza. Warto to wykorzystać
W lipcu i sierpniu w przyrodzie tętni życie, wibruje energia. Słońce wygrzewa każdą roślinkę, deszcz podlewa, ziemia oddaje mikroelementy, w roślinach powstają enzymy, gromadzą się witaminy, buzuje chlorofil… Dojrzewają owoce, przepełnione energią słońca i ziemi, pełne najlepszych dla nas składników, gotowe odżywić nas najpełniej.
Wprowadźmy do naszych ciał tę żywą energię. Żywe kolory, naturalne zapachy, prawdziwe smaki, odżywcze składniki ? żywe jedzenie. Dzięki niemu będziemy prawdziwe odżywieni i ? ożywieni.
Do letnich sałatek wybierajmy to, co lubimy i co tylko można dostać w warzywniakach, na bazarach i… znaleźć na łąkach. Używajmy szczegolnie tych owoców i warzyw, które są dostępne właśnie teraz, latem, a potem ich nie będzie, do następnego roku. A także takich roślin, które dawniej się jadało, a dziś już są trochę zapomniane, szczególnie te dziko rosnące.
Składniki:
- Spora garść młodego groszku
- Kilka wybranych liści: sałaty (masłowa, rzymska, karbowana, dębolistna, rukola, endywia), szpinaku, szczawiu, rukwi wodnej, kapusty (cukrowa, włoska, chińska, jarmuż).
- Por, cebule, szczypiorek
- Seler naciowy, fenkuł, natka pietruszki, koperek Wykiełkowane rzeżucha, lucerna lub kozieradka
- Dziko rosnące rośliny: liście nasturcji, mniszka lekarskiego, czosnku niedźwiedziego, komosy
- Brokuł, kalarepka, słodka papryka zielona, zielona papryka chili, zielona papryczka bananowa, awokado, ogórek gruntowy, cukinia.
- Pestki dyni odmiany ciemnozielonej
Sos:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- Świeże zioła (lubczyk, bazylia, rozmaryn, kolndra, szałwia, majeranek, macierzanka i inne).
Wszystkie warzywa rwiemy, kroimy, dzielimy na drobne kawałki, również całe strąki młodego zielonego groszku. Zalewamy sosem zrobionym z soku z cytryny zmiksowanego z łyżeczką musztardy Dijon, z liśćmi któregoś ze świeżych ziół i dodatkiem ulubionych suszonych ziół i przypraw.
Buraczki w dzikich ziołach
Składniki:
- 3 surowe buraki
- 2-3 słodkie jabłka
- Łyżeczka świeżo tartego chrzanu
- 1 limonka
- 1 biała cebula
- 1 kiszony ogórek
- Kilka dzikich jeżyn
Świeże zioła i dziko rosnące rośliny: drobno posiekane ziele bylicy pospolitej, czosek niedźwiedzi, listki gwiazdnicy pospolitej, przytulii wonnej, bluszczyka kurdybanka, biedrzeńca mniejszego, koperku, kwiatki dzikiego bzu, akacji lub płatki kwiatów dzikiej róży
Sos:
Miksujemy obraną limonkę, chrzan i połowę ziół, w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Po dokładnym zmiksowaniu mieszamy z resztą siekanych ziół. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby woń ziół przeszła do sosu. Na średniej tarce ucieramy buraki i jabłka, cebulę szatkujemy, kroimy drobno ogórka, wkładamy do salaterki i polewamy sosem, mieszamy. Na koniec posypujemy jeżynami i białymi kwiatkami.
Sałatka szparagowa
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 garście rokietty siewnej (rucola letnia jest ostrzejsza niż wiosenna)
- Garść lucerny, młodych pędów z listkami
- 2 pomidory
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 awokado
- 2 ogorki gruntowe
- Kilka oliwek
- 1 słodka papryka czerwona
- Świeże liście cząbru, kolendry i lubczyka
- 0,5 cytryny
Po umyciu szparagi kroimy w krótkie odcinki, zaczynając od kwiatu, aż do miejsca, w którym łodyga jest jeszcze miękka, zielona i łatwo daje się przekroić. Pozostałe części łodyg można użyć do owocowo-zielonego szejka. Pomidory kroimy w cząstki, ? avocado w plastry przecięte na pół, oliwki na połówki, ogórki w średnie plastry, paprykę zaś w cienkie krążki. Dodajemy listki rokietty i młode pędy lucerny.
1/3 avocado miksujemy z ziołami i kawałkami pomidora lub ogórka, w razie potrzeby dodajemy trochę wody. Polewamy sałatkę, mieszamy, zdobimy kilkoma pędami lucerny.
Owocowa świeżość
Składniki:
- Kilka liści sałaty masłowej, sałaty karbowanej, boćwiny kardonowej, endywii kędzierzawej
- Garść liści szpinaku
- Garść botwinki
- Liść kapusty pekińskiej
- 1 ogórek gruntowy
- 1 mała cukinia,
- 0,5 kg truskawek lub porzeczek czerwonych, białych czy czarnych
- Garść orzeszków ziemnych
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- Świeżo siekane liście mięty pieprzowej
- Kilka truskawek lub porzeczek
Rwiemy do salaterki liście sałat, ogórka i cukinię kroimy w cienkie plasterki, truskawki tniemy na połówki (porzeczki wrzucamy w całości), Dodajemy połówki orzeszków ziemneych razem z odpadającą od nich skórką. Miksujemy składniki sosu i polewamy nim sałatkę.
Nowa pomidorowa
Składniki:
- Po 2 pomidory podłużne, żółte, malinowe
- 1 pomidor gargamel,
- Kilka pomidroków cherry, koktajlowych i daktylowych,
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 5 pomidorów suszonych na słońcu
- 1 cebula cukrowa
- 3-4 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki drobno siekanych, świeżych ziół (oregano, macierzanka i rozmaryn)
- Natka pietruszki do ozdobienia
Pomidory suszone zalewamy ciepłą (nie gorącą) wodą i moczymy, aż będą miekkie (kilka godzin), następnie odcedzamy i drobno kroimy. Świeże pomidory kroimy w cząstki lub plastry, zaś miniaturki pomidorów na połówki, papryki i cebulę w cienkie krążki. Połowę natki pietruszki wrzucamy do miksera i zalewamy wodą z moczenia suszonych pomidorów, dodajemy kilka kawałków świeżych pomidorów, doprawiamy przyprawami i miksujemy. Sałatkę posypujemy resztą siekanej natki, polewamy sosem i mieszamy. Ozdabiamy gałązką natki.
Słodka sałatka w brzoskwiniowym sosie
Składniki:
- 2 jabłka
- 1 gruszka
- 4 śliwki
- 4 morele
- Garść czereśni, winogron lub jagód
- 1 banan
- 6 daktyli
- Garść rodzynek
- 1 brzoskwinia
Owoce myjemy i kroimy nad salaterką na drobne części. Kroimy także daktyle, zaś dojrzałą brzoskwinię miksujemy w blenderze i polewamy nią pokrojone owoce. Mieszamy i posypujemy rodzynkami. W sam raz na letnie śniadanie.
Marchewka z dynią i kwaśnym jabłuszkiem
Składniki:
- 3 spore marchewki
- 2 kwaśne jabłka (szara reneta, papierówki, antonówki)
- 2 plastry dyni (dowolnej odmiany)
- 1 cytryna
Myjemy i ścieramy wszystkie składniki na drobnej tarce. Skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Mieszamy dokładnie i zjadamy, delektując się nowo odkrytym wspaniałym smakiem surowej dyni.
Autor: Katarzyna Kaniewska