Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Odżywcze i ożywcze letnie sałatki

lipiec 20 2013

Nie sposób przejść obojętnie obok straganu wyładowanego sezonowymi owocami i warzywami. Latem natura nas rozpieszcza. Warto to wykorzystać

W lipcu i sierpniu w przyrodzie tętni życie, wibruje energia. Słońce wygrzewa każdą roślinkę, deszcz podlewa, ziemia oddaje mikroelementy, w roślinach powstają enzymy, gromadzą się witaminy, buzuje chlorofil… Dojrzewają owoce, przepełnione energią słońca i ziemi, pełne najlepszych dla nas składników, gotowe odżywić nas najpełniej.

Wprowadźmy do naszych ciał tę żywą energię. Żywe kolory, naturalne zapachy, prawdziwe smaki, odżywcze składniki ? żywe jedzenie. Dzięki niemu będziemy prawdziwe odżywieni i ? ożywieni.

Do letnich sałatek wybierajmy to, co lubimy i co tylko można dostać w warzywniakach, na bazarach i… znaleźć na łąkach. Używajmy szczegolnie tych owoców i warzyw, które są dostępne właśnie teraz, latem, a potem ich nie będzie, do następnego roku. A także takich roślin, które dawniej się jadało, a dziś już są trochę zapomniane, szczególnie te dziko rosnące.

Sałatka z zielonym groszkiem

Składniki:

  •  Spora garść młodego groszku
  • Kilka wybranych liści: sałaty (masłowa, rzymska, karbowana, dębolistna, rukola, endywia), szpinaku, szczawiu, rukwi wodnej, kapusty (cukrowa, włoska, chińska, jarmuż).
  • Por, cebule, szczypiorek
  • Seler naciowy, fenkuł, natka pietruszki, koperek Wykiełkowane rzeżucha, lucerna lub kozieradka
  • Dziko rosnące rośliny: liście nasturcji, mniszka lekarskiego, czosnku niedźwiedziego, komosy
  • Brokuł, kalarepka, słodka papryka zielona, zielona papryka chili, zielona papryczka bananowa, awokado, ogórek gruntowy, cukinia.
  • Pestki dyni odmiany ciemnozielonej

Sos:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • Świeże zioła (lubczyk, bazylia, rozmaryn, kolndra, szałwia, majeranek, macierzanka i inne).

Wszystkie warzywa rwiemy, kroimy, dzielimy na drobne kawałki, również całe strąki młodego zielonego groszku. Zalewamy sosem zrobionym z soku z cytryny zmiksowanego z łyżeczką musztardy Dijon, z liśćmi któregoś ze świeżych ziół i dodatkiem ulubionych suszonych ziół i przypraw.

Buraczki w dzikich ziołach

Składniki:

  • 3 surowe buraki
  • 2-3 słodkie jabłka
  • Łyżeczka świeżo tartego chrzanu
  • 1 limonka
  • 1 biała cebula
  • 1 kiszony ogórek
  • Kilka dzikich jeżyn

Świeże zioła i dziko rosnące rośliny: drobno posiekane ziele bylicy pospolitej, czosek niedźwiedzi, listki gwiazdnicy pospolitej, przytulii wonnej, bluszczyka kurdybanka, biedrzeńca mniejszego, koperku, kwiatki dzikiego bzu, akacji lub płatki kwiatów dzikiej róży

Sos:

Miksujemy obraną limonkę, chrzan i połowę ziół, w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Po dokładnym zmiksowaniu mieszamy z resztą siekanych ziół. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby woń ziół przeszła do sosu. Na średniej tarce ucieramy buraki i jabłka, cebulę szatkujemy, kroimy drobno ogórka, wkładamy do salaterki i polewamy sosem, mieszamy. Na koniec posypujemy jeżynami i białymi kwiatkami.

Sałatka szparagowa

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 garście rokietty siewnej (rucola letnia jest ostrzejsza niż wiosenna)
  • Garść lucerny, młodych pędów z listkami
  • 2 pomidory
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1 awokado
  • 2 ogorki gruntowe
  • Kilka oliwek
  • 1 słodka papryka czerwona
  • Świeże liście cząbru, kolendry i lubczyka
  • 0,5 cytryny

Po umyciu szparagi kroimy w krótkie odcinki, zaczynając od kwiatu, aż do miejsca, w którym łodyga jest jeszcze miękka, zielona i łatwo daje się przekroić. Pozostałe części łodyg można użyć do owocowo-zielonego szejka. Pomidory kroimy w cząstki, ? avocado w plastry przecięte na pół, oliwki na połówki, ogórki w średnie plastry, paprykę zaś w cienkie krążki. Dodajemy listki rokietty i młode pędy lucerny.

1/3 avocado miksujemy z ziołami i kawałkami pomidora lub ogórka, w razie potrzeby dodajemy trochę wody. Polewamy sałatkę, mieszamy, zdobimy kilkoma pędami lucerny.

Owocowa świeżość

Składniki:

  • Kilka liści sałaty masłowej, sałaty karbowanej, boćwiny kardonowej, endywii kędzierzawej
  • Garść liści szpinaku
  • Garść botwinki
  • Liść kapusty pekińskiej
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 mała cukinia,
  • 0,5 kg truskawek lub porzeczek czerwonych, białych czy czarnych
  • Garść orzeszków ziemnych

Sos :

  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • Świeżo siekane liście mięty pieprzowej
  • Kilka truskawek lub porzeczek

Rwiemy do salaterki liście sałat, ogórka i cukinię kroimy w cienkie plasterki, truskawki tniemy na połówki (porzeczki wrzucamy w całości), Dodajemy połówki orzeszków ziemneych razem z odpadającą od nich skórką. Miksujemy składniki sosu i polewamy nim sałatkę.

Nowa pomidorowa

Składniki:

  • Po 2 pomidory podłużne, żółte, malinowe
  • 1 pomidor gargamel,
  • Kilka pomidroków cherry, koktajlowych i daktylowych,
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 5 pomidorów suszonych na słońcu
  • 1 cebula cukrowa
  • 3-4 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki drobno siekanych, świeżych ziół (oregano, macierzanka i rozmaryn)
  • Natka pietruszki do ozdobienia

Pomidory suszone zalewamy ciepłą (nie gorącą) wodą i moczymy, aż będą miekkie (kilka godzin), następnie odcedzamy i drobno kroimy. Świeże pomidory kroimy w cząstki lub plastry, zaś  miniaturki pomidorów na połówki, papryki i cebulę w cienkie krążki. Połowę natki pietruszki wrzucamy do miksera i zalewamy wodą z moczenia suszonych pomidorów, dodajemy kilka kawałków świeżych pomidorów, doprawiamy przyprawami i miksujemy. Sałatkę posypujemy resztą siekanej natki, polewamy sosem i mieszamy. Ozdabiamy gałązką natki.

Słodka sałatka w brzoskwiniowym sosie

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • 4 śliwki
  • 4 morele
  • Garść czereśni, winogron lub jagód
  • 1 banan
  • 6 daktyli
  • Garść rodzynek
  • 1 brzoskwinia

Owoce myjemy i kroimy nad salaterką na drobne części. Kroimy także daktyle, zaś dojrzałą brzoskwinię miksujemy w blenderze i polewamy nią pokrojone owoce. Mieszamy i posypujemy rodzynkami. W sam raz na letnie śniadanie.

Marchewka z dynią i kwaśnym jabłuszkiem

Składniki:

  • 3 spore marchewki
  • 2 kwaśne jabłka (szara reneta, papierówki, antonówki)
  • 2 plastry dyni (dowolnej odmiany)
  • 1 cytryna

Myjemy i ścieramy wszystkie składniki na drobnej tarce. Skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Mieszamy dokładnie i zjadamy, delektując się nowo odkrytym wspaniałym smakiem surowej dyni.

Autor: Katarzyna Kaniewska

Tagi:
none