Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Jesień w kolorze jarzębiny

luty 05 2013

Owoce jarzębiny to bogate źródło cukrów nasyconych, minerałów i pektyn. Te małe kuleczki rosnące tuż za płotem mają tyle samo witaminy C co cytrusy sprowadzane zza siedmiu mórz! Zawierają też sporo witaminy A. Jarzębina działa przeciwzapalnie ? wykorzystywana była niegdyś w leczeniu stanów zapalnych żył. Można ją stosować jako napar działający moczopędnie oraz przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym, żołądkiem i wątrobą. Owoce jarzębiny można suszyć i wykorzystywać je w leczeniu przeziębień. Należy pamiętać, że jarzębina nadaje się do spożycia dopiero po ugotowaniu, długim suszeniu lub mrożeniu. Surowa jarzębina zawiera kwas parasorbinowy wywołujący biegunkę i nudności.

none