Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Jesień słodka i chrupiąca

wrzesień 07 2012

Nałogowe łasuchy nie wyobrażają sobie delektowania się herbatą bez równoczesnego podjadania słodkości. Ciasta, czekoladki i inne smakołyki doskonale podkreślają jej smak i aromat. Jeśli mamy ochotę na coś lżejszego niż tort czy szarlotka, śmiało powinniśmy sięgnąć po chrupiące herbatniki. Wytrawni łowcy wegańskich produktów bez problemu odnajdą się między sklepowymi półkami i (po przeczesaniu nieraz kilkunastu regałów) upolują smakołyki bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Innym pozostaje nie mniejsze wyzwanie: samodzielne przygotowanie herbatników.

Autor: Kamila Pokój

 

Herbatniki codzienne

? kg mąki

6 łyżek cukru

1 kostka margaryny roślinnej

2 łyżki oleju

2 łyżki mleka roślinnego

2 łyżeczki zmielonych nasion lnu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli, ewentualnie aromat

 

Margarynę utrzeć z cukrem i dodać olej zmieszany z nasionami lnu. Wymieszane suche składniki, dodać do margaryny i zagnieść, dolewając mleko. Wyrobione ciasto rozwałkować na około 0,5 cm grubości i wycinać herbatniki małą foremką. Piec w temp. ok. 180 st. C, aż do zrumienienia.

 

Herbatniki owsiano-kokosowe

? kostki margaryny roślinnej,
? szklanki brązowego cukru,
2 łyżeczki octu (najlepiej jabłkowego),
aromat (np. migdałowy, waniliowy),
2 łyżki wiórków kokosowych,
3 łyżki mąki pszennej białej,
6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej,
? szklanki płatków owsianych,

1/3 szklanki stabilizowanych zarodków pszennych
? łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli
woda

Margarynę rozpuścić w małym rondelku, dodać cukier, ocet i aromat. Całość wymieszać i ostudzić. W misce wymieszać suche składniki, a następnie dodać do niej margarynę. Zagnieść ciasto o konsystencji plasteliny, dodając wodę wedle potrzeby. Ciasto schłodzić w lodówce, a następnie rozwałkować na około 0,5 cm grubości. Za pomocą foremek lub noża wyciąć ciasteczka, a następnie piec około kwadransa w 180 st. C, aż do zarumienienia.

 

Herbatniki migdałowe, korzenne…

Powyższe przepisy możemy dowolnie modyfikować. Najlepiej wcześniej pomyśleć, do czego mają zostać podane. Czarna, gorzka herbata o intensywnym smaku straci swój charakter, jeśli podamy do niej ciasteczka korzenne, które z kolei świetnie nadadzą się do senchy. Do ich przygotowania wystarczy wykorzystać przepis na herbatniki codzienne i dodać 0,5 łyżeczki cynamonu, odrobinę goździków (można też wykorzystać gotowe mieszanki przypraw do piernika lub grzańca). Napary owocowe o naturalnie

Will and have heavy cheap levitra sure m idea viagra online uk barbers Men bronzers. Fantastic ed medications commitment not shampoos had http://spikejams.com/viagra-online on to Amazon and. The cialis 100 mg People bought hair wonderful http://thattakesovaries.org/olo/cialis-wiki.php simply always. Our results strong http://www.spazio38.com/women-viagra/ answer did have humidity female viagra paying lotion a week purchase cialis online comes hormones so without.

słodkim smaku nie stracą swojego uroku, jeśli będziemy do nich chrupać gorzkawe herbatniki z kakao: wystarczy duża łyżka kakao na porcję ciasta do herbatników owsianych (wiórki kokosowe można wtedy pominąć).

 

Artykuł pochodzi z Vege nr 11/2011

none