Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Dymiący kociołek

kwiecień 16 2012

Rozgrzewające, sycące, smaczne, w dodatku zdrowe i niskokaloryczne. Idealne połączenie, szczególnie na deszczową pogodę. Wiosną królują zupy

Autor: Ewa Rzeszutek


Zwyczaj gotowania zup na kości powoli zanika, ale nadal sporo osób nie wyobraża sobie pomidorowej czy ogórkowej bez masła i śmietanki. Okazuje się jednak, że wegańskie wersje tradycyjnych zup są równie smaczne, a dużo zdrowsze i zdecydowanie mniej kaloryczne. Kolejną zaletą jest ich niska cena ? za naprawdę niewielką kwotę można przygotować wielki garnek zupy, który starczy na kilka dni dla całej rodziny. Przynajmniej w teorii, bo w praktyce garnek opróżnia się zwykle dużo szybciej. Szczególnie w chłodne dni, kiedy talerz gorącej zarzutki stawia na nogi niczym kawa wczesnym rankiem.

Krem z brokułów

1,5 l wody

1 brokuł

1 mała marchewka

1/4 małego selera korzeniowego

1 mała pietruszka (korzeń)

3 ząbki czosnku

1 szczypta pieprzu

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki ulubiony ziół

Wodę zagotować, wrzucić marchewkę, seler i pietruszkę w całości lub pokrojone na duże kawałki. Gdy warzywa będą miękkie, dodać brokuł (najlepiej w ćwiartkach). Gdy również brokuł zmięknie, zawartość garnka razem z wywarem zmiksować z czosnkiem, pieprzem i solą. Jeśli krem jest za rzadki, można zagęścić go kaszą manną (przed dodaniem do zupy należy ją rozmącić w niewielkiej ilości wody, inaczej zrobią się krupy). Na koniec można dodać łyżkę oliwy, ale nie jest to konieczne.

Krem z dyni z zacierkami

1,5 l wody

1/2 średniej dyni

1/2  szklanki mleka sojowego

3 łyżki kaszy manny

1 szczypta gałki muszkatołowej i cukru

1/2 łyżeczki soli

Zacierki:

1/2 szklanki mąki (najlepiej razowej)

Dynię obrać ze skóry i wydrążyć nasiona. Pokrojoną w kostkę wrzucić do wrzącej wody. Gdy dynia będzie miękka, zmiksować zawartość garnka z gałką muszkatołową, solą i cukrem. Mleko sojowe rozmącić z kaszą manną, wymieszać z pozostałymi składnikami i zagotować jeszcze raz, aby zupa zgęstniała.

Zacierki: Do mąki dodać tyle wody, aby powstało gęste ciasto, jak na pierogi. Formować zacierki wielkości dużego ziarnka cieciorki. Wrzucić do zupy na kilka minut przed końcem gotowania.

Barszcz ukraiński

2,5 l wody

3 spore buraki

1 marchew

1 pietruszka, korzeń

1/4  selera

3 duże ziemniaki

1 szklanka białej fasoli (lub 1 puszka konserwowej)

Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, sól, cukier

Ewentualnie łyżka oliwy i dwa suszone grzyby

Ziemniaki pokroić w kostkę. Buraki, marchew, pietruszkę i seler utrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucić do gotującej się wody. Dodać 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczkę soli, szczyptę cukru, 1/4  łyżeczki pieprzu (i ewentualnie 2 – 3 suszone grzyby). Gdy ziemniaki będą miękkie, do garnka wrzucić ugotowaną wcześniej fasolę i gotować jeszcze przez kilka minut.

Zupa cukiniowa

2,5 l wody

1 cukinia

3 ziemniaki

1 marchew

1 pietruszka

1/4 selera

1 mała cebula lub 1/2 pora

Liść laurowy, ziele angielskie, sól, cukier, kurkuma, imbir, pieprz czarny

Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić do gotującej się wody razem z jednym liściem laurowym i 3 ziarenkami ziela angielskiego. Gdy warzywa będą miękkie, dodać cukinię pokrojoną w cienkie plasteki (jak na mizerię). Dodać do smaku1/2 łyżeczki soli, szczyptę cukru, pół łyżeczki kurkumy, szczyptę imbiru i pieprzu.  Opcjonalnie można dodać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek.

Zupa ogórkowa:

Składniki i receptura takie same jak w przypadku zupy cukiniowej.

Zamiast cukinii należy dodać 3 duże ogórki kiszone starte na tarce o dużych oczkach. Uważać przy soleniu, ponieważ same ogórki nadają słony smak zupie.

Ogórkową warto zabielić mlekiem sojowym z mąką razową (2 łyżki mąki wymieszać z 1/2 szklanki mleka sojowego i dodać do zupy niedługo przed końcem gotowania).

 

Zarzutka

2,5 l wody

1/4 kg kapusty

4 spore ziemniaki

1 marchew

1 średnia cebula

3-4 suszone grzyby

Ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól, kminek

Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę, cebulę przekroić na pół, kapustę posiekać jak na bigos. Wszystkie warzywa wrzucić do gotującej się wody, dodać 3-4 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, grzyby, 1/4 łyżeczki pieprzu, łyżeczkę kminku i sól do smaku (nie przesadzić, bo sama kapusta nadaje zupie słony smak). Gotować wszystko do miękkości

Pomidorowa

2,5 l wywaru z włoszczyzny

4-5 świeżych pomidorów lub 1 słoiczek przecieru

Mleko sojowe

Mąka (razowa lub kukurydziana)

Ostra i słodka papryka, cukier, sól, bazylia, zioła prowansalskie

Natka pietruszki lub koperek do dekoracji

 

Do gotującego się wywaru (ugotowaną na nim włoszczyznę można wykorzystać do sałatki jarzynowej z majonezem sojowym) dodać pomidory lub przecier oraz szczyptę ostrej i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki soli i 2 płaskie łyżeczki bazylii lub ziół prowansalskich. Można zagęścić mlekiem sojowym z mąką (2 łyżki mąki wymieszać z połową szklanki mleka sojowego, dodać do zupy i dokładnie wymieszać). Zupę podawać z makaronem (najlepiej razowym) lub ryżem (najlepiej brązowym), przystrojoną natką pietruszki lub koperkiem.

Krupnik:

2,5 l wody

1/3szklanki drobnej kaszy perłowej

3-4 ziemniaki

1 marchewka

1 mała pietruszka

1/5 selera

1 średnia cebula

3-4 grzyby suszone

Liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz, sól, maggi

Do gotującej wody wrzucić kaszę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler oraz przekrojoną na pół cebulę. Dodać jeden liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, płaską łyżeczkę majeranku, 1/4 łyżeczki pieprzu oraz 1/2 łyżeczki soli lub 2 łyżeczki maggi. Gotować do miękkości (nie przykrywać, bo kasza kipi i lubi przywierać do garnka), często mieszając.

none