Czas rozwiązać konkurs z grudniowego numeru Vege na ulubioną wegańską potrawę naszych czytelników. Publikujemy dwa najciekawsze przepisy. Wszyscy vege-mistrzowie kuchni otrzymują od nas kalendarze Wybierz Miśka 2012.
Podziemne curry autorstwa Alejandro Coloma
Curry nazwałem podziemnym, gdyż większość stanowiących go składników to warzywa korzeniowe, ?podziemne?. Podstawowy przepis można wzbogacać takimi warzywami jak kalarepa, rzodkiewka czy burak.
200g marchewki
250g korzenia selera
150g ziemniaków
120g korzenia pietruszki
100g cebuli
250 ml mleka kokosowego
3 łyżki oleju roślinnego
2 łyżeczki słodkiej papryki
? łyżeczki: kurkumy, sumaku, mielonej kolendry oraz mielonego kminku
? łyżeczki gałki muszkatołowej, cynamonu, chili, mielonego imbiru oraz mięty
sól i pieprz wedle uznania
Obrać warzywa i pokroić na małe kostki. Gotować dziesięć minut aż odrobinę zmiękną. Odsączyć.
Na woku rozgrzać olej. Dodać cebulę i podsmażyć przez około 2 minuty. Następnie dodać warzywa i smażyć przez 5 do 7 minut. Dodać przyprawy i dobrze wymieszać. Zmniejszyć ogień i dodać mleko kokosowe. Dusić jeszcze przez 2-3 minuty. Podawać gorące, przybrane liśćmi kolendry. Dobrze smakuje z ryżem basmati lub pieczywem indyjskim.
Krokiety z kapustą i grzybami autorstwa Bogusi Kwiatkowskiej
150g mąki pełnoziarnistej
50g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 kostki (60g) tofu naturalnego
500ml mleka sojowego naturalnego
1 szklanka wody
400g kapusty kiszonej
2 liście laurowe
6 ziarenek pieprzu
2 cebule
szczypta wegety
8 pieczarek
sól i pieprz
otręby