Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Ulubione zimowe przepisy czytelników Vege

styczeń 11 2012

Czas rozwiązać konkurs z grudniowego numeru Vege na ulubioną wegańską potrawę naszych czytelników. Publikujemy dwa najciekawsze przepisy. Wszyscy vege-mistrzowie kuchni otrzymują od nas kalendarze Wybierz Miśka 2012.



Podziemne curry autorstwa Alejandro Coloma

Curry nazwałem podziemnym, gdyż większość stanowiących go składników to warzywa korzeniowe, ?podziemne?. Podstawowy przepis można wzbogacać takimi warzywami jak kalarepa, rzodkiewka czy burak.

200g marchewki

250g korzenia selera

150g ziemniaków

120g korzenia pietruszki

100g cebuli

250 ml mleka kokosowego

3 łyżki oleju roślinnego

2 łyżeczki słodkiej papryki

? łyżeczki: kurkumy, sumaku, mielonej kolendry oraz mielonego kminku

? łyżeczki gałki muszkatołowej, cynamonu, chili, mielonego imbiru oraz mięty

sól i pieprz wedle uznania

Obrać warzywa i pokroić na małe kostki. Gotować dziesięć minut aż odrobinę zmiękną. Odsączyć.

Na woku rozgrzać olej. Dodać cebulę i podsmażyć przez około 2 minuty. Następnie dodać warzywa i smażyć przez 5 do 7 minut. Dodać przyprawy i dobrze wymieszać. Zmniejszyć ogień i dodać mleko kokosowe. Dusić jeszcze przez 2-3 minuty. Podawać gorące, przybrane liśćmi kolendry. Dobrze smakuje z ryżem basmati lub pieczywem indyjskim.

 Krokiety z kapustą i grzybami autorstwa Bogusi Kwiatkowskiej

Mój przepis to wegańskie krokiety z kapustą i grzybami, które całkiem niedawno zrobiłam, a które podbiły podniebienia również niewegańskiej części mojej rodziny.
Składniki:

150g mąki pełnoziarnistej
50g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 kostki (60g) tofu naturalnego
500ml mleka sojowego naturalnego
1 szklanka wody
400g kapusty kiszonej
2 liście laurowe
6 ziarenek pieprzu
2 cebule
szczypta wegety
8 pieczarek
sól i pieprz
otręby

W misce wymieszaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól. W malakserze zmiksuj tofu z mlekiem sojowym i bardzo stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem. Na koniec dolej wodę i dokładnie zmiksuj. Wlej do talerza pół szklanki ciasta i zostaw na później. Smaż naleśniki na patelni o cienkim dnie. Kapustę pokrój i wrzuć do garnka. Zalej ją wodą, dodaj liście laurowe i ziarenka pieprzu, przykryj i gotuj do miękkości. Na patelnię wyłóż pokrojoną cebulę, podlej ją wodą i dodaj wegetę. Po chwili dołóż pokrojone pieczarki i duś przez kilka minut pod przykryciem. Dodaj kapustę, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Naleśniki nadziej farszem, zawiń, obtocz odlanym uprzednio surowym ciastem i otrębami. Gotowe krokiety smaż bez tłuszczu.

 

 

Tagi:
none