Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Dzieje się: roślinna dieta dla masowego konsumenta

październik 20 2021

Spełnia się sen wielu wegan: podczas konferencji Plant-Powered Perspectives analityczka z firmy Mintel stwierdziła, że roślinne zamienniki stają się atrakcyjną opcją dla masowego konsumenta żywności.

Honorata Jarocka, Senior Food and Drink Analyst Mintel stwierdziła, że coraz więcej osób deklaruje, że chce ograniczać w swojej codziennej diecie białko zwierzęce na rzecz roślinnego.

Ludzie na całym świecie chcą ograniczać spożycie mięsa.

– W Indiach, gdzie żyje największa liczba wegetarian na świecie, jest to aż 64 proc. respondentów, w Chinach 36 proc., podobnie w Stanach i na rynku niemieckim. W Polsce to 25 proc. – powiedziała analityczka. W Europie znaczącą rolę odgrywa cena i coraz większa dostępność, jednak wciąż pokutuje przekonanie o szkodliwości soi.

– Aż 47 proc. respondentów w Polsce twierdzi, że zamienniki mięsa są zbyt przetworzone – dodaje ekspertka.

W przypadku zamienników nabiału natomiast – najczęstszymi konsumentami są alergicy oraz osoby z nietolerancjami pokarmowymi.
Coraz więcej Polaków decyduje się na zmianę komponentu roślinnego w swojej diecie.

Ograniczenie spożycia mięsa jest sposobem na zmniejszenie negatywnego wpływu na nasze środowisko. Dodatkowo przejście na dietę bezmięsną pozwala na ograniczenie cierpienia zwierząt – mówi Stan McGowan z firmy Foods Brothers. – Coraz więcej Polaków posiada dużą wiedzę na temat ekologii i kieruje się troską o środowisko podczas codziennych wyborów.

  • Posłuchaj podcastu Polskiego Radia o alternatywnych metodach pozyskiwania żywności.

WB

Źródła:
Polskie Radio
Portal Spożywczy