Wegańskie „meatballs”, czyli klopsiki

Martyna Kozłowska
Sierpień04/ 2017

Konkurs z numeru 6/2017, w którym do wygrania była książka „Mięsoholicy” Marty Zaraski, wygrała Agnieszka Janiak. Gratulujemy i dziękujemy za świetny przepis!

 

Tekst: Agnieszka Janiak

Czy może być coś bardziej mięsnego od wegańskich meatballs, czyli po prostu klopsów? 😉 Przepis na 16 klopsów i szybki sos pomidorowy:

 

Wegańskie klopsiki

 

300 g surowego bakłażana

1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy

1 szklanka płatków owsianych

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 pałka selera naciowego

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka oregano, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, 0,5 łyżeczki papryki wędzonej

1 łyżka sosu sojowego

1,5 łyżki płatków drożdżowych

kilka gałązek świeżej bazylii i natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

bulion do podlewania

cukier

 

Klopsiki:

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek bulionu, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i drobno pokrojony seler naciowy. Dusimy przez kilka minut do miękkości cebuli, w razie potrzeby podlewając bulionem.

Zawartość patelni przekładamy do miski, wlewamy na patelnię trochę bulionu i postępujemy tak samo z bakłażanem pokrojonym w kostkę.

Do miski dodajemy bakłażana, ciecierzycę i całą resztę składników wraz z posiekanymi świeżymi ziołami. Blendujemy na lekko grudkowatą masę, próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Masę odstawiamy na około 15 min, by trochę zgęstniała.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C z termoobiegiem. Łyżką formujemy klopsy i kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25-30 min.

Sos pomidorowy:

Do garnuszka wlewamy szklankę passaty pomidorowej, dodajemy ząbek czosnku, 10,5 papryczki chili pozbawionej pestek i 1 lub dwie łyżeczki cukru (np. kokosowego), zagotowujemy i polewamy klopsy.

 

 

Autorka przepisu wygrała książkę Marty Zaraski „Mięsoholicy”

 

 

Komentarze

Featured
Książka Wege. Dieta roślinna w praktyce - premiera Premiera Diety Raw Food Festiwal Wibracje: event ekologiczny Psy w typie owczarka Zdrowe włosy i paznokcie Jedwab

Książka Wege. Dieta roślinna w praktyce - premiera

20 kwietnia ukazała się Vege. Dieta roślinna w praktyce – książka Wydawnictwa Lekarskiego napisana p…

czytaj więcej

Premiera Diety Raw Food

Magazyn Vege został patronem medialnym najnowszej książki Karoliny i Macieja Szaciłłów „Dieta Raw Fo…

czytaj więcej

Festiwal Wibracje: event ekologiczny

Koncerty i festiwale muzyczne nie są dobrym przykładem dbania o przyrodę. Tony decybeli, którymi str…

czytaj więcej

Psy w typie owczarka

Mądry, silny, będzie umiał bronić domu – to główne cechy psów w typie owczarka niemieckiego i długow…

czytaj więcej

Zdrowe włosy i paznokcie

Czy to prawda, że regularne jedzenie siemienia lnianego wpływa korzystnie na wzrost włosów i paznokc…

czytaj więcej

Jedwab

Od lat to symbol luksusu, chociaż dziś można go znaleźć w zwyczajnych towarach. Produkcja wymaga nak…

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar