Rabarbar w dwóch odsłonach

Martyna Kozłowska
Kwiecień28/ 2017

Rabarbar to samo zdrowie. Sezon na niego jest krótki, więc warto korzystać, zanim zniknie ze straganów. Idealnie sprawdzi się w deserach, na przykład pod kruszonką z marcepanu lub jako dekoracja aromatycznego jagielnika

Tekst: Magdalena Cielenga-Wiaterek (Zielenina)

Rabarbar i szparagi, może jeszcze świeży szpinak, to pewna oznaka, że przyszła wiosna. Kilka słów o rabarbarze. Mimo że używamy go podobnie jak owoców, jest warzywem! Jest niskokaloryczny – ma 20 kcal w 100 g, mnóstwo potasu, witaminę C, żelazo, a także kwas foliowy i błonnik. Ma niestety dużo kwasu szczawiowego, więc powinny go unikać osoby z chorobami nerek i stawów. Im czerwieńszy, tym słodszy.
Bardzo lubię kwaskowaty smak rabarbaru. Gdy przychodzi jego sezon, używam go naprawdę dużo. Praktycznie codziennie gotuję z niego kompot słodzony daktylami lub rodzynkami, z dodatkiem cynamonu i goździków. Rewelacyjnie smakuje schłodzony z plasterkiem cytryny. Piekę rabarbar, a potem dodaję do owsianki. Lubię go też w ciastach, szczególnie w drożdżowych plackach retro, które przypominają mi dzieciństwo. W wytrawnej formie lubię robić na jego bazie pikantne chutneye, a gdy tylko pojawią się truskawki, często łączę je z rabarbarem.
Zapraszam do rabarbarowania!

Rabarbar pod marcepanową kruszonką
(4 porcje)

  • 500 g rabarbaru
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 200 g gotowej masy marcepanowej
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Przekładamy do rondla, wlewamy cztery szklanki wody, gotujemy do miękkości, jeżeli został płyn, odcedzamy.
Rabarbar myjemy, kroimy na około 1-cm. kawałki. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Przestudzoną kaszę jaglaną wkładamy razem z pokrojoną na kawałki masą marcepanową do kielicha blendera. Miksujemy pulsacyjnie do otrzymania dużych okruchów. Kruszonkę nakładamy na rabarbar, wyrównujemy. Zapiekamy 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podajemy posypany uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

 

Jagielnik z pieczonym rabarbarem
(tortownica o średnicy 22 cm

Spód:

  • 200 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 1/3 szklanki oleju

Masa:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 laska wanilii
  • 1 l mleka roślinnego
  • 2 szklanki wody
  • 100 g ksylitolu
  • 100 g brązowego cukru
  • 750 g rabarbaru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka miksujemy na okruchy w blenderze, mieszamy z olejem. Wykładamy na dno tortownicy, dociskamy łyżką. Chłodzimy przez czas przygotowania masy.

Kaszę parzymy, przekładamy do sporego garnka, zalewamy wodą i mlekiem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do całkowitej miękkości, około 20–30 min. W razie potrzeby uzupełniamy w trakcie płyn i/lub odcedzamy po ugotowaniu.

Laskę wanilii mielimy w młynku do kawy.
Kaszę mielimy porcjami w blenderze na gładką masę. Mikserem lub w robocie kuchennym mieszamy z cukrem, ksylitolem i wanilią. Przekładamy do formy, wyrównujemy, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
Rabarbar myjemy, kroimy na 2-cm. kawałki. Mieszamy z syropem klonowym, sokiem z cytryny i cynamonem i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wkładamy do piekarnika niżej niż ciasto i pieczemy przez około 20 min, wyjmujemy i studzimy. Sernik pieczemy dalej, aż upłynie około 90 min, a wbity w ciasto patyczek wyjdzie suchy.
Ciasto wyjmujemy z formy po całkowitym ostudzeniu, dekorujemy rabarbarem i podajemy.

Artykuł z magazynu „Vege” nr. 5/2016, do kupienia tutaj: LINK

Komentarze

Featured
Premiera książki "Psi dar" Konkurs Kulinarny Roślinne koktajle pędzle z borsuka przeczytasz w numerze 6/2017 Kleszcze

Premiera książki "Psi dar"

Właśnie wyszła książka „Psi Dar” dr Claire Guest, założycielki Medical Detection Dogs. Sama ma psa p…

czytaj więcej

Konkurs Kulinarny

Czy mięso ma negatywny wpływ na środowisko i organizm człowieka? Większość z naszych Czytelników bez…

czytaj więcej

Roślinne koktajle

Koktajl jest dobry na wszystko! Więcej można przeczytać w najnowszej książce Magdy i Tomka Olszewski…

czytaj więcej

pędzle z borsuka

Pędzle to najbardziej istotne i niezbędne narzędzia nie tylko dla profesjonalistów makijażu. Lepiej …

czytaj więcej

przeczytasz w numerze 6/2017

Czerwcowe VEGE  już jest w sprzedaży w całej Polsce. Nie możesz się doczekać? Sprawdź co dla Ciebie …

czytaj więcej

Kleszcze

Siła nie zawsze tkwi w wielkości. Najlepszym przykładem są kleszcze, których z roku na rok przybywa …

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar