Bar Wegański

Martyna Kozłowska
Marzec14/ 2017

Drugie w historii całkowicie roślinne miejsce w Krakowie jest ciekawą alternatywą dla innych, stosunkowo drogich knajpek. Bar Wegański to niebanalna przestrzeń, w której poza klasykami dostaniecie też dania japońskie i z innych kuchni świata. Warto tu często zaglądać


Tekst: Jacek Balázs

Bar otwarto w marcu 2015 roku. To promujące dietę roślinną miejsce, gdzie można zjeść dania wykonane w całości na miejscu, zostało urządzone głównie z użyciem recyklingowanych materiałów. Wyraźnie widać, że wystrój tworzyły osoby o bujnej wyobraźni – możecie tu podziwiać zbliżenia zdjęć warzyw i „roślinny kosmos” pod sufitem, a nawet delikatnie pobujać się na huśtawko-ławce.
Miejsce to – pomimo swych kompaktowych rozmiarów – zaskakuje szerokim wyborem w menu, które co jakiś czas się zmienia. Warto więc tu zaglądać w poszukiwaniu nowości. Dostaniecie zarówno dania na szybko, takie jak burger tygodnia czy tortillę, jak również zweganizowane tradycyjne obiadki i sushi.

 

 

Co niedzielę można tu przyjść na obiad „jak u mamy” – trzy dania z polskiej kuchni. Na specjalną uwagę zasługuje fakt, że prawie wszystko jest tu tworzone własnymi rękami – nawet placek w tortilli.

Po spożyciu smacznego, kwaskowatego kompotu spróbowałem pożywnych klusek śląskich z pietruszkowymi skwarkami i mocno podpieczoną cebulką. Zupą dnia był pikantny rosół orientalny z wieloma składnikami z kuchni wschodniej. Tortilla – następny punkt mojego programu – była pełna smaku i wyważona. Spróbowałem też pikantno-słodkiego sushi w tempurze z awokado (rewelacja, czapki z głów!) oraz delikatnego uramaki (z ryżem na wierzchu) z dodatkiem wasabi.
Na deser zamówiłem przepyszny sernik kokosowy z wiśniami i japońskie inari – zaskakująca mieszanka owoców (moja wersja zawierała kawałki wiśni i melona) i ryżu zamknięta w specjalnie spreparowanym tofu. Wszystko było przepyszne, dlatego zjadłem trochę za dużo, w końcu roślinny łasuch ze mnie.
Tu nie dostaniecie dania bez smaku – kucharze nie boją się odważnie przyprawiać swych dań, z ewidentną korzyścią dla klienta.
Potrawy możecie zamówić również na wynos (są dowożone na rowerze) – na fanpage’u baru na Facebooku jest mapka zasięgu.
Ceny są na naprawdę każdą kieszeń – najdroższe danie w menu to wydatek 13 zł. Zupa kosztuje 4 zł, danie dnia 10 zł, burger 10 zł, tortilla 10–12 zł, sushi 10–13 zł, desery 6 zł, a napoje są po 3 i 4 zł.

Bar Wegański
Ul. Starowiślna 28
wt.–nd. 12.00–21.00

 

Komentarze

Featured
Książka Katarzyny Gubały "Warzywa górą" już dostępna! Konkurs... z kociołkiem Formy aktywizmu Regatta Ultra-Trail Małopolskac19-21 maja Niezwykłe dropie konkurs z kociołkiem

Książka Katarzyny Gubały "Warzywa górą" już dostępna!

„Warzywa górą! Od korzeni po liście” Katarzyny Gubały wreszcie trafiła do księgarni!

Katarzyna Gu…

czytaj więcej

Konkurs... z kociołkiem

Mamy dla Was niesamowity konkurs, w którym do wygrania jest przepiękny kociołek od samej Ewy Hangel,…

czytaj więcej

Formy aktywizmu

W czasie wakacji będzie mnóstwo okazji, by pokazywać ludziom problemy zwierząt. Jak efektywnie dziel…

czytaj więcej

Regatta Ultra-Trail Małopolskac19-21 maja

Regatta Ultra-Trail Małopolska już 19-21 maja!
festiwal biegów długodystansowych – 170/107/64/48/10…

czytaj więcej

Niezwykłe dropie

Drop to gatunek niezwykle trudny – wymagający, o skomplikowanej strukturze społecznej, nadzwyczaj pł…

czytaj więcej

konkurs z kociołkiem

Mamy dla Was do wygrania dwa egzemplarze książki „Vege kociołkowanie” Ewy Hangel! Wystarczy, że do 3…

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar