Bezglutenowe śniadania

Martyna Kozłowska
Marzec01/ 2017

na dobry początek dnia

Śniadanie to podstawa. Odżywia umysł, poprawia humor i dostarcza energii do działania. We wrześniu w wersji na słodko ? w formie bakaliowych trufli i granoli

Tekst i zdjęcia: Jola Słoma i Mirek Trymbulak (Atelier Smaku)

Wrzesień i związany z jego nadejściem nieuchronny powrót do szkoły oraz codziennej rutyny ? od samego rana aż po wieczór ? jak co roku wymaga od wielu z nas zorganizowania sobie życia na nowo. Zwiastuje konieczność przywrócenia wewnętrznej dyscypliny, zwłaszcza po wakacyjnym lenistwie i rozprężeniu. Sprawa dotyczy nie tylko dzieci, bo jak wiadomo to głównie rodzice martwią się szkołą, odrabianiem lekcji i organizacją wszelkiej maści zajęć pozalekcyjnych. Do tego wszystkiego trzeba mieć sporo siły i koncentracji. Dlatego warto o nie zadbać już od rana.
Dziś serwujemy prosty przepis na codzienne śniadanie, które w zależności od upodobań i chęci urozmaicenia sobie życia można modyfikować do woli. Granola, czyli śniadaniowa klasyka gatunku, w wersji bezglutenowej, z pożywną pastą sezamową i przede wszystkim z karobem w formie proszku i melasy. Ten delikatnie karmelowy, pełen witamin i mikroelementów zamiennik kakao, którego w zależności od intensywności upodobania do słodyczy można dodać mniej lub więcej, sprawdzi się idealnie w tej wersji. Trochę mleka lub jogurtu roślinnego i mamy pełnowartościowe śniadanie.
Po kilku godzinach w szkole przychodzi ochota na drugie śniadanie. Jakiś owoc i kilka bakaliowych trufli to zestaw doskonały, który zapewni siłę do samego obiadu i skutecznie wyeliminuje potrzebę sięgnięcia po drożdżówkę.
Obie propozycje idealnie nadają się nie tylko dla dziecka, lecz także dla rodziców, a nawet osób intensywnie uczęszczających na siłownię i treningi. Zachęcamy, bo naprawdę warto sprawdzić oba przepisy w swojej powakacyjnej kuchni. Smacznego i na zdrowie!

Bakaliowe trufle z karobem

  • 10 dag suszonych moreli niesiarkowanych kulemini
  • 10 dag suszonych daktyli
  • 1 szklanka ekspandowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka ekspandowanego amarantusa
  • 1 łyżka karobu (proszku z chleba świętojańskiego)
  • 1 łyżka melasy z karobu
  • 1 łyżka tahini

Daktyle i morele zalewamy wrzątkiem i zagotowujemy w celu usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie odlewamy wodę, wkładamy suszone owoce do miksera, dodajemy tahinę oraz melasę z drzewa świętojańskiego i miksujemy na jednolitą masę. Przekładamy do miski z ekspandowanym amarantusem i kaszą jaglaną, dokładnie mieszamy i z tak powstałej masy formujemy zwilżonymi rękoma kulki. Obtaczamy je w proszku z drzewa świętojańskiego.

Bezglutenowa granola z karobem

  • 1 szklanka płatków gryczanych
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 5 dag suszonych owoców morwykuleee
  • 5 dag suszonych owoców żurawiny
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 5 dag migdałów
  • 2 łyżki tahini
  • 3 łyżki karobu
  • 3 łyżki melasy z karobu

Łączymy w misce płatki jaglane i gryczane. Orzechy i migdały siekamy i dorzucamy do miski. Żurawinę i morwę zalewamy wrzątkiem, po minucie przecedzamy w celu usunięcia zanieczyszczeń i dodajemy do mieszanki. Łączymy ze sobą melasę z karobu z tahini, wlewamy do miski i mieszamy. Dosypujemy suchy karob i ponownie mieszamy, po czym wyjmujemy całość i rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika włączonego na termoobieg i pieczemy około 25 min w temperaturze 175 st. C, od czasu do czasu uchylając piekarnik, by przemieszać piekącą się granolę. Po upieczeniu czekamy, aż przestygnie, mieszamy i wprzekładamy do pojemnika, aby później móc ją serwować np. z roślinnym mlekiem lub jogurtem.

Zamów prenumeratę: link

Komentarze

Featured
Wegańskie "meatballs", czyli klopsiki Konkurs z humorem Konkurs "Nowa Jadłonomia" Konkurs z Zieleniną Są zarzuty w głośnej sprawie znęcania się nad zwierzętami w cyrku. przeczytasz w numerze 7/8/2017

Wegańskie "meatballs", czyli klopsiki

Konkurs z numeru 6/2017, w którym do wygrania była książka „Mięsoholicy” Marty Zaraski, wygrała Agni…

czytaj więcej

Konkurs z humorem

Do wygrania jest 15 egzemplarzy książki Katarzyny Gubały „Warzywa górą!” wydanej przez wydawnictwo B…

czytaj więcej

Konkurs "Nowa Jadłonomia"

Do wygrania jest pięć książek „Nowa Jadłonomia” Marty Dymek (wydawnictwo Marginesy).

Żeb…

czytaj więcej

Konkurs z Zieleniną

Konkurs
Do wygrania są trzy egzemplarze „Zielenina Party” (wydawnictwa Erica) Magdaleny Cielengi-Wi…

czytaj więcej

Są zarzuty w głośnej sprawie znęcania się nad zwierzętami w cyrku.

Prokuratura Rejonowa w Jastrzębiu Zdroju postawiła 12 zarzutów Katerynie S. i Sebastianowi S., k…

czytaj więcej

przeczytasz w numerze 7/8/2017

Wakacyjne VEGE  już jest w sprzedaży w całej Polsce. Nie możesz się doczekać? Sprawdź co dla Cie…

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar