Kuchnia irlandzka

Martyna Kozłowska
Styczeń17/ 2017

Kuchnia Zielonej Wyspy

Irlandzka sztuka gotowania bazuje na zamiłowaniu do lokalnych i naturalnych produktów. Przepisy można z powodzeniem zmienić tak, by były wegańskie i jednocześnie zachowywały ducha wyspy

 

plackiglowne

Tekst i zdjęcia: Agnieszka Przybyłowicz

Tradycyjna kuchnia irlandzka jest dość tłusta, ale przepisy można dopasować do swoich preferencji. Irlandia nazywana jest Zieloną Wyspą nie tylko ze względu na krajobraz, ale i duży udział warzyw w tradycyjnych daniach. Najpopularniejszym warzywem są tu oczywiście ziemniaki.
W wielu częściach kraju istniał zwyczaj świętowania pierwszego w danym roku zbioru kartofli. Przygotowywano wtedy potrawy z tłuczonych ziemniaków zmieszanych z cebulą i warzywami sezonowymi. Daniem tym jest prosty w przygotowaniu i pyszny colcannon.

 

 

Colcannon

  • 500 g kapusty
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 125 ml mleka roślinnego
  • dymka
  • 6?8 ziemniaków
  • sól i pieprz

Mleko i olej połącz na średnim ogniu na patelni. Dymkę posiekaj i dodaj do mleka i oleju. Duś około 15 min. na małym ogniu, dość często mieszając. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź. Kapustę ugotuj do miękkości. Do ziemniaków dodaj zawartość patelni, utłucz/utrzyj wszystko na dość gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Kapustę poszatkuj i dodaj do masy. Wymieszaj, podawaj z natką pietruszki.ziemniory

Zupa z rzepy

  • 3 duże białe rzepy
  • 1 duża cebula
  • 0,5?1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3/4 litra wywaru warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Rzepę i cebulę obierz i drobno pokrój, dodaj do oleju. Przykryj i duś na małym ogniu przez około 20 min. Następnie podlej wywarem i gotuj 20 min, aby rzepa zmiękła. Dodaj czosnek i mleko. Dopraw do smaku i gotuj jeszcze 10 min. Zupa krem cudnie smakuje z kromką świeżego chleba żytniego.
Zdecydowanie polecam tę zupę. Jest cudownie aromatyczna i pożywna.

zupaaaa

Irlandzkie placki ziemniaczane

  • 0,5 kg obranych, ugotowanych ziemniaków
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 100 g mąki pszennej (tyle, by masa tworzyła spójną całość)
  • szczypta cukru i soli

U nas są popularne i lubiane, lecz przygotowane troszkę inaczej. Moja ulubiona wersja jest słodka, z orzechami i cukrem trzcinowym.

Ziemniaki rozgnieć, dodaj olej, wymieszaj. Wsyp mąkę, cukier/sól i zacznij wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Ciasto powinno być troszkę klejące, ale po podsypaniu mąką możliwe do rozwałkowania na grubość około 1 cm. Pokrój placki w kwadraty lub trójkąty. Smaż na rozgrzanej patelni na małej ilości oleju około 3 min z każdej strony. Podawaj na słono ze śmietaną roślinną lub podsmażoną cebulką lub na słodko z cukrem trzcinowym oraz orzechami i rodzynkami.

plackii ziemn

Sconsy

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody lub drożdży suszonych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki margaryny roślinnej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • kilka twardych truskawek (po odmrożeniu odcisnąć delikatnie nadmiar wody)
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • brązowy cukier do posypania

To słodkie bułeczki. Najlepiej smakują na ciepło.
Przesyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól do miski. Dodaj margarynę i olej. Zacznij wyrabiać ciasto. Powoli dodaj mleko roślinne.skoony Ciasto powinno być zwarte i lekko lepić się do palców.
Truskawki umyj, osusz i odetnij zielone końcówki. Pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta i delikatnie wmieszaj w masę. Ważne, by kawałki truskawek zostały w całości.
Przełóż ciasto na oproszoną mąką stolnicę. Delikatnie rozciągnij je po blacie. Nie wałkuj! Ciasto ma być grube na 2?4 cm. Możesz pokroić je nożem na trójkąty lub wyciąć koła za pomocą szklanki. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Przełóż przygotowane bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp każdą bułeczkę brązowym cukrem. Piecz 20?30 min, aż bułeczki urosną i się zarumienią.

Artykuł z Vege nr 2/2015

Komentarze

Featured
Smaczne warsztaty ze smakoterapii Kulinarna Awangarda – rozsmakuj się w wegańskiej Łodzi Przełomowe nagrania na polskiej fermie lisów obnażają okrucieństwo przemysłu futrzarskiego przeczytasz w numerze 10/2017 Najnowsza książka Pawła Ochmana, autora bloga Weganon.pl Książka "Love Vegan. Gotowy jadłospis na 21 dni" już dostępna!

Smaczne warsztaty ze smakoterapii

W wtorek, 10 października, w Warszawie, odbyły się warsztaty smakotearpii, które poprowadziła jedna …

czytaj więcej

Kulinarna Awangarda – rozsmakuj się w wegańskiej Łodzi

Już niebawem kubki smakowe łódzkich miłośników roślinnego jedzenia wejdą na wyższe obroty, bowiem w …

czytaj więcej

Przełomowe nagrania na polskiej fermie lisów obnażają okrucieństwo przemysłu futrzarskiego

Prezentujemy Państwu najnowsze nagrania ze śledztwa Fundacji Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt V…

czytaj więcej

przeczytasz w numerze 10/2017

Październikowe  VEGE  już jest w drodze do kiosków w całej Polsce. Nie możesz się doczekać? Sprawdź …

czytaj więcej

Najnowsza książka Pawła Ochmana, autora bloga Weganon.pl

Roślinne słodkości Pawła Ochmana – poznajcie świat słodkich wegańskich deserów dzięki książce „Pyszn…

czytaj więcej

Książka "Love Vegan. Gotowy jadłospis na 21 dni" już dostępna!

Właśnie ukazała się najnowsza książka Hanny Stolińskiej – Fiedorowicz, Violetty Domaradzkiej i Rober…

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar