„Jeść przyzwoicie” Karen Duve

Martyna Kozłowska
Grudzień14/ 2016

Recenzja książki „Jeść przyzwoicie” Karen Duve (Wydawnictwo Czarne)

Przyzwoicie, czyli jak?

Tekst: Kamila Pokój


To kolejna już na jesc_przyzwoicie-1polskim rynku książka o wegetarianizmie, która nie jest poradnikiem kulinarnym. ?Jeść przyzwoicie? to autobiograficzna opowieść o eksperymencie, jaki na sobie samej przeprowadziła niemiecka dziennikarka Karen Duve.

Prostym, zabawnym językiem opisała w swojej powieści etapy, przez które przechodziła w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie ?jak jeść?? ?  ekologiczny, wegetariański, wegański, a w końcu frutariański.

Odbiór książki zależy bardzo od tego, na co się nastawimy. Zawiedzeni będą zarówno ci, którzy oczekują, że książka będzie nawoływała do rozpoczęcia diety roślinnej, jak i ci, którzy zamierzają w niej szukać żartów na temat wegan i całej reszty towarzystwa.

Autoeksperyment Duve ma jedną ważną cechę: jest szczery.

Część wypowiedzi autorki-bohaterki jest dość naiwna, a podawane przez nią informacje dla wielu czytelników będą oczywistościami, co w żadnym razie nie jest minusem książki ? aktywistom angażującym się w promowanie wegetarianizmu i weganizmu pozwala na spojrzenie na ten temat oczyma nowicjusza i zrozumienie, że przekonanie otoczenia do zmiany diety nie może polegać jedynie na przedstawieniu kilku argumentów. Dlaczego? Dzięki ?Jeść przyzwoicie? odpowiedź na to pytanie będzie łatwiejsza, ponieważ możemy prześledzić tok myślenia kogoś, kto jest coraz bardziej świadomy pewnych prawd na temat jedzenia, a mimo to nie zmienia z dnia na dzień swojego sposobu życia. Dla tych, którzy z tematyką wegańską spotkają się dzięki tej książce po raz pierwszy, wiele cytatów wplatanych przez Duve będzie nowością, być może otwierającą oczy. Przy tym bezpośredni i bardzo osobisty ton sprawia, że nikt nie poczuje się na siłę przekonywany do jakichś racji.

Recenzja z Vege nr. 11/2013, do kupienia tutaj: link

Komentarze

Featured
Smaczne warsztaty ze smakoterapii Kulinarna Awangarda – rozsmakuj się w wegańskiej Łodzi Przełomowe nagrania na polskiej fermie lisów obnażają okrucieństwo przemysłu futrzarskiego przeczytasz w numerze 10/2017 Najnowsza książka Pawła Ochmana, autora bloga Weganon.pl Książka "Love Vegan. Gotowy jadłospis na 21 dni" już dostępna!

Smaczne warsztaty ze smakoterapii

W wtorek, 10 października, w Warszawie, odbyły się warsztaty smakotearpii, które poprowadziła jedna …

czytaj więcej

Kulinarna Awangarda – rozsmakuj się w wegańskiej Łodzi

Już niebawem kubki smakowe łódzkich miłośników roślinnego jedzenia wejdą na wyższe obroty, bowiem w …

czytaj więcej

Przełomowe nagrania na polskiej fermie lisów obnażają okrucieństwo przemysłu futrzarskiego

Prezentujemy Państwu najnowsze nagrania ze śledztwa Fundacji Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt V…

czytaj więcej

przeczytasz w numerze 10/2017

Październikowe  VEGE  już jest w drodze do kiosków w całej Polsce. Nie możesz się doczekać? Sprawdź …

czytaj więcej

Najnowsza książka Pawła Ochmana, autora bloga Weganon.pl

Roślinne słodkości Pawła Ochmana – poznajcie świat słodkich wegańskich deserów dzięki książce „Pyszn…

czytaj więcej

Książka "Love Vegan. Gotowy jadłospis na 21 dni" już dostępna!

Właśnie ukazała się najnowsza książka Hanny Stolińskiej – Fiedorowicz, Violetty Domaradzkiej i Rober…

czytaj więcej
Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar