Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

wzmocnić odporność

październik 28 2016

Odpowiednia dieta może stymulować działanie układu immunologicznego ? to prawda czy mit?

Tekst: Marta Łęgowik

shutterstock_219616711

Pożywienie jest paliwem dla naszego ciała. Aby ludzki organizm sprawnie funkcjonował, potrzebuje odpowiednich ilości energii oraz makro- i mikroskładników. Jeżeli w naszej diecie brakuje któregoś z elementów, cierpi na tym całe ciało. Organizm traci zdolność do efektywnej obrony przed drobnoustrojami i w efekcie chorujemy.
Badania kliniczne potwierdzają, iż nieodpowiednie odżywienie organizmu skutkuje większą podatnością na infekcje i zachorowania. W okresie jesienno-zimowym jesteśmy o wiele bardziej podatni na infekcje. Dobrze wiedzieć jak skomponować dietę, by wspomóc funkcjonowanie układu odpornościowego. Podstawą jest odpowiednia podaż energii i białka. Ludzie na zbilansowanej diecie wegańskiej nie mją z tym żadnego problemu, wystarczy pamiętać, by jeść odpowiednią ilość produktów roślinnych. Wiele z nich stosowały jako remedium na przeziębienia już nasze babcie. Sprawdzimy, czy ich wykorzystanie znalazło naukowe uzasadnienie.

Czysta woda zdrowia doda
Ludzkie ciało składa się 50?70 proc. z wody i dlatego odpowiednie nawodnienie naszego organizmu ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego ciała, w tym również układu odpornościowego. Badania pokazały, że odwodnienie organizmu powoduje zmniejszenie obecności czynników ochronnych w ślinie. Dodatkowo suchość błon śluzowych jamy nosowej, która może być między innymi wynikiem odwodnienia, bardzo osłabia barierę ochronną i ułatwia drobnoustrojom dostęp do dróg oddechowych.

Witamina C ? strażnik zdrowiashutterstock_326166950
Witamina C (kwas askorbinowy) odgrywa bardzo ważną rolę w procesach odpornościowych naszego organizmu. Ludzkie ciało nie produkuje ani nie magazynuje witaminy C, dlatego jest bardzo ważne, aby codziennie spożywać bogate w nią produkty. Latem nietrudno o świeże warzywa i owoce obfitujące w kwas askorbinowy, jesienią i zimą jest już trudniej.
Dość powszechnym sposobem, aby ustrzec się przed przeziębieniem, było w Polsce już od dawna picie wody spod kiszonych ogórków. Czy wiedziano wówczas, iż znajduje się niej dość dużo witaminy? Nie ma to znaczenia, ważne że był to skuteczny sposób na poprawę zdrowia.
Owoce bogate w witaminę C to między innymi cytrusy, truskawki, papaja, ananas, kiwi, mango. Wśród warzyw na wyróżnienie zasługują papryka, jarmuż, brokuł, kalafior i brukselka. Kwas askorbinowy jest wrażliwy na wysoką temperaturę, dlatego proces obróbki termicznej warto skrócić do minimum.
Zostało wykazane, iż suplementacja witaminą C skraca czas trwania przeziębienia. Nie od dziś wiadomo jednak, że lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego sięgajmy po produkty obfitujące w witaminę C, by zachować sprawność układu odpornościowego i suplementację ograniczyć do minimum.

shutterstock_302896100Czosnek i cebula ? naturalne lekarstwa
Czosnek i cebula to popularni przedstawiciele roślin z rodziny czosnkowatych. Co jest specjalnego w czosnku, iż od dawna jest używany jako naturalny antybiotyk? Allicyna. Jest to bogaty w siarkę związek o działaniu bakteriobójczym, który nadaje czosnkowi i cebuli charakterystyczny zapach. Związek ten jest syntezowany na skutek uszkodzenia tkanek czosnku i cebuli. Dlatego aby cieszyć się dobroczynnym działaniem warzyw czosnkowatych, należy je przed jedzeniem dokładnie posiekać.
Zwolennicy czosnku i cebuli rzadziej chorują też na raka żołądka i jelit.

Dobroczynne grzybobranie
Grzyby są częścią naszej tradycji, co można zauważyć, przyglądając się na przykład potrawom wigilijnym. Oprócz pysznego smaku grzyby kryją w sobie wiele innych dobroci. Poprzez ich spożycie ludzie od dawna, najprawdopodobniej nieświadomie, wspomagali swoje zdrowie.
W grzybach znajdziemy sporo błonnika, białka, witamin z grupy B, cholinę, fosfor, potas, miedź oraz selen. Cholina jest potrzebna do syntezy lecytyny w naszym organizmie, a selen jest silnym przeciwutleniaczem.
Badania pokazały, że spożywanie grzybów zwiększa produkcję oraz aktywność białych krwinek odpowiedzialnych za walkę z drobnoustrojami. Mając to na uwadze, możemy zajadać się kapustą z grzybami ze świadomością, iż nasz organizm będzie dzięki temu lepiej przygotowany na długą jesień i zimę.
Hipokrates powiedział: ?Niech pożywienie będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem?. Jak widać, już w V wieku p.n.e. zaczęto doceniać ogromne znaczenie, jakie pożywienie dla na naszego ciała. Dzisiaj, mając na poparcie efektywności substancji zawartych w żywności badania naukowe, powinniśmy tym bardziej starać się wzmacniać nasz organizm skarbami natury.

Magazyn Vege nr 11/2015