Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Rusza kolejna edycja warsztatów "W Zielonej Krainie"

marzec 04 2015

10357822_394113290740873_4641467370023274974_nIntrygujący koktajl, kolorowa sałatka ze świeżych warzyw i bajecznie pyszne bakaliowe słodkości czekają na dzieci na warsztatach ?W Zielonej Krainie?. Druga edycja kulinarnych zajęć dla najmłodszych rusza już w marcu w Warszawie.

Warsztaty Edukacji Żywieniowej ?W Zielonej Krainie? są organizowane przez Vege Polska i wspierane przez markę Fit&Easy. Tym razem, programem zostało objętych 8 placówek. Patronat nad działaniami edukacyjnymi objął Instytutu Żywności i Żywienia. Warsztaty potrwają przez cztery miesiące.

W 2014 roku w 58 zajęciach wzięło udział 1500 dzieci wraz z nauczycielami i opiekunami. Programem zostało objętych 20 placówek, w tym 12 przedszkoli i 8 szkół podstawowych. Zorganizowane też zostały weekendowe zajęcia dla dzieci i rodziców.
Ogromne zainteresowanie projektem sprawiło, że działania edukacyjne w formie warsztatów dla dzieci są kontynuowane i w I półroczu 2015 roku ekipa Zielonej Krainy znów odwiedzi warszawskie szkoły, tym razem m.in. na Bemowie, Białołęce i w Ursusie, gdzie odbędzie się łącznie 40 zajęć dla co najmniej 1000 uczniów i nauczycieli. Większość szkół biorąca udział w programie zgłosiła się już w ubiegłym roku.

? W dzisiejszych czasach dzieci jedzą zbyt dużo cukrów prostych i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, w ich diecie brakuje natomiast błonnika, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. W ich żyłach coraz częściej obecna jest blaszka miażdżycowa, która jeszcze niedawno występowała niemal wyłącznie u dorosłych. Według najnowszych badań, nadmierną masę ciała ma obecnie ponad 20proc. dziewcząt i prawie 30proc. chłopców ? mówi Hanna Stolińska, dietetyczka z IŻŻ.

Podczas trwających dwie godziny lekcyjne zajęć, dietetyk i kucharz przystępny sposób opowiadają dzieciom o zdrowy odżywianiu. Wspólnie przygotowane posiłki zawierają wyłącznie pełnowartościowe produkty jak np. świeże i suszone owoce, mixy sałat, pestki, szpinak, jarmuż itp.

Stowarzyszenie VEGE POLSKA jest dobrowolnym, samorządnym, trwałym zrzeszeniem osób fizycznych, zawiązanym w celu prowadzenia działalności społecznej, naukowej i oświatowej na rzecz promocji zdrowego stylu życia, w tym w szczególności wegetarianizmu i weganizmu, na zdrowie i środowisko naturalne.

 

none