Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Częstotliwość choroby Alzheimera drastycznie wzrasta. Czy ma to związek z dietą?

luty 18 2014

 

W Japonii odstek osób zapadajacych na Alzheimera po 65 roku życia w latach 1985-2008 wzrósł siedmiokrotnie. Jedocześnie Japończycy zaczęli odżywiać się niemal tak samo jak mieszkańcy krajów zachodnich. Niezwykle zwiększył się udział produktów pochodzenia zwierzęcego w ich diecie. Naukowcy sugerują, że to właśnie sposób odżywiania jest przyczyną zmian zwyrodnieniowych w mózgu.

Częstotliwość występowania choroby Alzheimera drastycznie wzrosła w przeciągu ostatnich 20 lat. Ten trend jest szczególnie widoczny w przypadku krajów azjatyckich. Przykładowo, w Japonii odsetek osób po 65 roku życia zapadających na Alzheimera pomiędzy 1985 a 2008 wzrósł z 1 proc. do 7 proc.

Co jest przyczyną niemal siedmiokrotnego wzrostu zachorowania na tą przykrą, dewastującą życie rodzinne i zawodowe chorobę?

Autor badania opublikowanego kilka tygodni temu w ?The Journal of Alzheimer?s Disease?, doktor William Grant, sugeruje, że odpowiedzi na to pytanie trzeba szukać w diecie Japończyków, coraz bardziej przypominającej dietę krajów zachodnich.

Naukowcy z Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa analizowali zmiany składu diety Japończyków w latach 1961-1985. Uzyskane przez nich dane były zaskakujące! W tym przedziale czasowym spożycie alkoholu wzrosło z 29.6kg/osobę/rok do 57.4 osobę/rok, spożycie tłuszczu zwierzęcego z 5 kg/osobę/rok do 35 kg/osobę/rok, mięsa z 7.6 kg/osobę/rok do 33.7 kg/osobę/rok, kalorii z produktów odzwierzęcych z 249 kcal/osobę/dzień do 580 kcal/osobę/dzień, a ryżu z 113 kg/osobę/rok do 69 kg/osobę/rok. Wartości te od 1985 niemal się nie zmieniły.

Według doktora Williama Granta, to westernizacja japońskiej diety jest związana z tak drastycznym wzrostem odsetka chorych na Alzheimera. Naukowiec uważa, że zachorowalność na tą chorobę nie zmieni się, dopóki Japończycy nie powrócą do swoich tradycyjnych przyzwyczajeń żywieniowych.

Sugeruje się, że produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym mięso, zwiększają ryzyko Alzheimera ze względu na wysoką zawartość żelaza, które nasila stres oksydacyjny, oraz kwasu arachidonowego, który stymuluje stan zapalny w mózgu. Co więcej, tłuszcze nasycone zawarte w pokarmach odzwierzęcych podwyższają stężenie cholesterolu we krwi. Cholesterol odkładający się w naczyniach zaburza przepływ krwi, również w naczyniach mózgowych.

Doktor Grant podkreśla, że występowanie choroby Alzheimera na świecie jest ściśle związane ze sposobem odżywiania, szczególnie dietą w wieku średnim. Jeżeli spożycie produktów odzwierzęcych oraz energii całkowitej per capita nie zmniejszy się, zachorowalność na Alzheimera będzie nadal utrzymywać się na wysokim poziomie.

Więcej na temat czynników ryzyka, mechanizmu rozwoju oraz możliwości zapobiegania demencji, w tym choroby Alzheimera, przeczytacie w artykule ?Uciec od demencji? w marcowym numerze magazynu ?Vege?.

Źródło: Grant WB, Trends in diet and Alzheimer’s disease during the nutrition transition in Japan and developing countries, J Alzheimers Dis. 2014;38(3):611-20. doi: 10.3233/JAD-130719.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24037034

none